Göteborgs moské hade inte kunnat byggas om inte församlingen fått finansiellt stöd av Saudiarabien. Moderaterna vill att utomeuropeisk finansiering av ”extrema” samfund ska stoppas, något artikelförfattaren tycker är dåligt genomtänkt. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Debattinlägg

”Moderaternas förslag leder till mer extremism, inte mindre”

”Förslaget kommer att ge en motsatt effekt, vare sig man vill eller inte. Att försvåra utländsk finansiering av moskébyggen leder till fler källarmoskéer – och det är där extremismen gror”, skriver Mohammad El-Alti.

Om debattören

Mohammad El-Alti
Talesperson för Göteborgs moské

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Moderaternas förslag om att förbjuda utländsk finansiering av ”extrema samfund” i Sverige visar på okunskap om verkligheten – samt oviljan att erkänna och samarbeta med svenskmuslimska samfund.

Att bekämpa extremism med extrema lagar och ramverk kommer att resultera i extremism.

Jag delar Moderaternas oro och viljan att bekämpa extremism, men förslaget är väldigt ogenomtänkt och dåligt förberett. Låt oss som samhälle bekämpa extremismen tillsammans.

Problemet med förslaget är att det utgår från ett misstänkliggörande av hela den muslimska minoriteten, på grund av enskilda terrorister/extrema personer.

Varje svenskmuslimsk medborgare har redan fullt upp med dagliga utmaningar som vardagsrasism, islamobofi och moskéer som bränns ner.

Det är också ytterst anmärkningsvärt att Europol ska definiera dessa extrema samfund, när svensk polis säkerligen redan vet vilka personer det rör sig om.

Istället för att misstänkliggöra och attackera hela det svenskmuslimska samfundet, vore det bättre med förslag som ger större möjligheter att lokalisera problemet och försvåra för dessa personer.

Att flera muslimska samfund söker pengar från utlandet beror på att det saknats inhemsk finansiering av moskébyggen.

I Göteborg fick man vänta i över 20 år innan en moské till sist finansierades från utlandet. Idag förvaltas moskén av en svensk stiftelse, och är en självklar och välbesökt del av staden.

Genom bidragen från utlandet kan muslimer lämna källarmoskéerna och bygga trevliga och transparenta moskéer. Det är så vi ska bekämpa extremismen.

Idag finns tyvärr inget intresse för det gedigna arbete som de stora moskéerna gör tillsammans, av egna resurser, för att bekämpa extremism och lära ut en balanserad islam.

Förslaget kommer att ge en motsatt effekt, vare sig man vill eller inte. Att försvåra utländsk finansiering av moskébyggen leder till fler källarmoskéer – och det är där extremismen gror.

Det är inte samfunden som är extrema, utan enstaka personer som kan hitta möjlighet att lära ut extrema tolkningar i sådana miljöer.

Istället för att lägga kraft på hur fler etablerade muslimska föreningar kan vara delaktiga i arbetet mot terror, vill Moderaterna försvåra och förbjuda. Det är väldigt ogenomtänkt.

Om man nu ändå lägger ett sådant förslag, kan man kanske komplettera det med svenska bidrag till moskébyggen. Det skulle vi gärna ta emot.

Svenska muslimer – men också majoritetssamhället – har behov av stabila, transparenta och öppna moskéer som fungerar som muslimska centrum i städerna.

En moské är inget stängt hus. Precis som kyrkor är alla moskéer öppna för turister och gäster och erbjuder bland annat ungdomar meningsfull samvaro och acceptabla lokaler.

Moskén spelar idag en stor roll i städerna. Den hjälper muslimer med dagliga religiösa behov såsom bönen, rådgivning, vigsel och begravning, samtidigt som den tar emot studiebesök och informerar om islam, genom kurser och öppna föreläsningar.

Lägg resurserna på att involvera mera istället för att strama åt och misstänkliggöra.

Vi ska inte tilllåta att enskilda terrorister eller extremister skadar oss som samhälle. Kärleken är starkare och det goda ska vinna över det onda.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.