Ulf Kristersson Foto: Fredrik Sandberg/ TT
Debattinlägg

”Ulf Kristersson står inför stora utmaningar”

Publicerad
OPINION ·

”Sverige står inför stora utmaningar. Politiken blir alltmer polariserad, utanförskapet breder ut sig och vi har en regering som inte kan hantera situationen. Allt detta landar nu i knät på Moderaternas nya partiledare att ta tag i”, skriver Magdalena Schröder, Erik Jonsson och Felix Andersson från Moderata ungdomsförbundet Stockholm.

Om debattörerna

Magdalena Schröder
Ordförande MUF Stockholm
Erik Jonsson
Vice ordförande MUF Stockholm
Felix Andersson
Andre vice ordförande MUF Stockholm

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Den senaste mandatperioden har varit svår för Sverige och för svensk politik.

Vi har sett en inkompetent socialdemokratisk regering lägga förslag efter förslag för att försvåra livet för vanliga medborgare. Vi har sett höjda skatter för alla inklusive lärare, poliser och sjuksköterskor.

Vi har sett härvan med Transportstyrelsen och regeringens hållande på sanningen om vad som verkligen hänt.

Samtidigt har Sverige fått uppleva sin beskärda del av högerpopulismens frammarsch. Sverigedemokraterna har seglat upp som Sveriges näst största parti i opinionsmätningarna.

En splittrad borglighet och handfallen socialdemokrati har inte kunnat hantera situationen och svensk politik har som följd blivit alltmer polariserad.

Moderaterna har nu valt Ulf Kristersson till ny partiledare och MUF Stockholm hoppas på ljusare tider.

Vi ser en möjlighet för Alliansen och Moderaterna att återta initiativet i svensk politik. Vi vill se att Kristersson prioriterar tre områden: mindre reglerad arbetskraftsinvandring, mindre reglerad bostadsmarknad och en mindre reglerad arbetsmarknad.

För det första, Sverige ska stå öppet för alla som följer lagen och gör rätt för sig.

Under alldeles för lång tid har vi sett orimliga utvisningar. Laglydiga människor som bor och jobbar i Sverige, betalar skatt och har barn i skolan, tvingas lämna landet för att de inte tagit semester eller tjänat en hundralapp för lite i månaden.

Vissa på vänsterkanten skyller dessa problem på en rasistisk konspiration orkestrerad av Migrationsverket. Den riktiga orsaken är dock passivitet från lagstiftarna i riksdagen. Vi förväntar oss att Moderaterna under Kristersson uttalar en avsikt att ändra lagstiftningen så att laglydiga människor som gör rätt för sig aldrig ska behöva lämna Sverige mot sin vilja.

För det andra, bostadssituationen är ohållbar. Hyresregleringen måste avskaffas.

Ungdomar i Sverige tvingas tacka nej till drömutbildningar, företag har svårt att hitta boende åt anställda och trångboddheten breder ut sig i utanförskapsområden.

Befintliga förslag för att få bukt med bostadsbristen är otillräckliga. Att klassa bostadsbyggandet som riksintresse, slopa bullerregler och subventionera byggande är enbart halvmesyrer. För att lösa bostadskrisen behövs marknadsmässiga hyror snarast möjligt, både för nyproduktion och det befintliga beståndet.

För det tredje, arbetsmarknaden måste öppnas upp för ökad social rörlighet.

Sveriges ekonomi är stark men välståndet som tillförs är inte jämnt fördelat. Vissa människor får det allt bättre medan andra halkar efter, värst är det i utanförskapsområdena. Hög arbetslöshet och dåliga skolresultat riskerar att permanentas när en ny generation ungdomar växer upp utan förebilder som jobbar eller hopp om en bättre framtid.

Det krävs seriösa reformer för att möjliggöra arbete för dem som står längst ifrån arbetsmarknaden.

Nya anställningsformer och subventionerade jobb kommer inte rätta till situationen. Istället måste det underlättas för företagare att skapa riktiga jobb. Slopade turordningsregler är bara en av alla de reformer som måste till.

Lagar som LAS och MBL är kvarlevor från en svunnen tid som främst bidrar till att stänga ute människor från arbetsmarknaden.

Sverige står inför stora utmaningar. Politiken blir alltmer polariserad, utanförskapet breder ut sig och vi har en regering som inte kan hantera situationen. Allt detta landar nu i knät på Moderaternas nya partiledare att ta tag i.

Vi i MUF Stockholm är dock övertygade om att Kristersson, med sin energi och reformvilja, är helt rätt person för jobbet!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.