Anna Nyqvist, kanslichef Valmyndigheten och tillförordnad chef valenheten. Foto: Lars Pehrson/TT/Ivan Arvsäter

Valchefen: ”Mycket beror på missförstånd och okunskap”

Valmyndigheten uppger att påståendena om valfusk kom tidigare den här valrörelsen än tidigare – och att de ofta bottnar i missförstånd, okunskap och oro.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tidigare under året varnat för uppgifter om valfusk i syfte att skapa misstro mot valet. Då som en del av påverkan från främmande makt.

Valmyndigheten har ingen samlad bild av mängden misstänkt eller påstått valfusk hittills under valrörelsen men Anna Nyqvist, som är kanslichef på myndigheten, menar hur som helst att påståenden om valfusk ofta bottnar i missförstånd kring vad som gäller.

– Mycket beror på missförstånd och okunskap – och oro, förstås. Jag vill dock inte låta som att jag bortförklarar detta. Rör det sig om faktiska incidenter så är det självklart allvarligt, säger Anna Nyqvist.

Enligt henne kom påståendena om valfusk ovanligt tidigt den här valrörelsen.

– Det kan bero på att fler personer förtidsröstar eller att påståenden får större utrymme i sociala medier, snabbare spridning. Det kan finnas många förklaringar, så även det talar för att frågan inte är enkel, säger Anna Nyqvist.

Namnsedlar saknades

Falkenbergs kommun är ett exempel där en händelse kopplad till förtidsröstningen har spritts som misstänkt valfusk, både i sociala medier och av etablerade kanaler. 

Sverigedemokraternas namnvalsedlar saknades under några timmar i en av kommunens åtta förtidsröstningslokaler. SD:s partivalsedlar fanns dock på plats, enligt Falkenbergs kommuns valnämnd.

– Lagstiftningen säger att det är partiet själva som ansvarar för distributionen av namnvalsedlar. Det är partiets ansvar att de ligger på bordet, så att säga. Men vissa kommuner tar på sig det ansvaret trots att de inte behöver, så det är svårt att svara på om det rör sig om misstänkt valfusk eller inte, säger Anna Nyqvist.  

Nyqvist understryker också att valfusk definieras som systematiska försök att påverka valresultatet.

– Men det är svårt, för att inte säga omöjligt, för oss att här och nu bedöma vad som är en enskild händelse, ett misstag, en incident eller i värsta fall valfusk. För det är skillnad, säger Anna Nyqvist.

Valsedlarna – så funkar det

På alla ställen där väljarna kan rösta lägger röstmottagarna ut partivalsedlar (valsedlar med endast partiets namn) för de partier som vid något av de två senaste valen till riksdagen fick mer än en procent av rösterna.

Dessutom lägger röstmottagarna ut kommun- och landstingsvalsedlar för de partier som sitter i kommun- och landstingsfullmäktige. Dessa partier ska begära om att få sina valsedlar utlagda. 

Samtliga anmälda partier ansvarar själva för att lägga ut namnvalsedlar (valsedlar med partinamn och kandidater). Dessa kan läggas i vallokalerna, röstningslokalerna och på ambassader och konsult med röstmottagning. 

På alla ställen där väljarna kan rösta lägger röstmottagarna ut blanka valsedlar. 

Källa: Valmyndigheten 

Läs mer:Utläggning av valsedlar – det här gäller (Valmyndigheten.se)

Läs mer: Hur röstar jag? (Valmyndigheten.se)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer