Mygga Foto: Andre Penner
Debattinlägg

”Myggan — världens farligaste djur”

Publicerad

OPINION · ”Myggorna sprider svåra sjukdomar och blir också allt mer resistenta mot bekämpningsmedel.” skriver Lars Rombo, fd professor i infektionssjukdomar och resemedicin Karolinska institutet.

Om debattören

Lars Rombo
fd professor Karolinska institutet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Med ett förändrat klimat med stigande temperaturer ökar förekomsten av myggor med sjukdomssmitta. Även om risken för allvarlig virussmitta är relativt liten för svenska resenärer i de länder myggorna finns, så behövs ökad information och välinformerade resenärer som tar egna beslut och överväganden kring vaccination.

Under de kommande jul – och nyårsveckorna reser 500 000 svenskar på semester till Asien. Thailand fortsätter att öka, även Filippinerna och Vietnam är populära resmål.

Världshälsoorganisationen, WHO, har stort fokus på myggburen smitta i Asien. Myggorna sprider svåra sjukdomar och blir också allt mer resistenta mot bekämpningsmedel. Myggan sprider sig även geografiskt till nya områden både norr- och västerut som man tror är klimatrelaterat.

Risken i sig ökar inte men områden som har smittorna blir fler och större.

Även om risken för allvarlig virussmitta är relativt liten, en på 400 000 för skandinaviska resenärer när det gäller japansk encefalit, så är den inte vare sig mindre eller större än för andra sjukdomar som vi rutinmässigt vaccinerar oss mot vid resa till Asien.

Exempelvis hepatit B, där det är lika låg risk om man inte tillhör en riskgrupp. Vår roll som vaccinatörer är att ge information och en rekommendation till resenären – men det är den enskilde som får bedöma riskerna och själv ska ta beslutet.

WHO listar myggan som ett av världens farligaste djur och sedan flera år så finns ”World Mosquito Day” för att sprida information.

Japansk encefalit är en hjärninflammation som orsakas av ett myggburet virus som finns framförallt i Asien, det finns ingen behandling av sjukdomen utan vaccination, myggnät och myggmedel är det som gäller.

Enligt de svenska rekommendationerna för vaccination mot japansk encefalit är utbrott av epidemier något som inte är helt enkelt att förutse eftersom kännedom om epidemien oftast kommer när den pågått ett tag.

En av 25 vuxna som infekteras får allvarliga symtom som förvirring, neurologiska symtom, krampanfall och koma. Av dem som får allvarliga symtom avlider var tredje. Av de övriga drabbas 50 % av allvarliga neurologiska följdtillstånd, resterande andel blir mer eller mindre återhämtade.

Viruset sprids inte mellan människor.

WHO beräknar cirka 68 000 fall av Japansk encefalit varje år i Asien men sjukdomen är underskattad. Japansk encefalit förekommer i 24 länder, av dessa har drygt hälften infört allmän barnvaccination mot sjukdomen.

Att länder som till exempel Thailand har vaccinering mot Japansk encefalit i barnvaccinationsprogrammen är ett starkt argument för vaccinering. 12 – 15 länder i regionen har infört detta i sina barnvaccinationsprogram vilket också innebär att det ger skev fel bild av sjukdomsspridning eftersom vaccinationen skyddar stora delar av den inhemska befolkningen.

Fakta

Visa

WHO listar följande 24 länder som riskområden för Japansk encefalit-smitta

Australien, Bangladesh, Bhutan, Brunei, Burma, Filippinerna, Indien, Indonesien, Japan, Kambodja, Kina, Laos, Malaysia, Nepal, Nordkorea, Pakistan, Papua Nya Guinea, Ryssland, Singapore, Sri Lanka, Sydkorea, Thailand, Vietnam, Östtimor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.