Debattinlägg

Myndigheterna måste ta kvacksalveriet på allvar

Publicerad
ALTERNATIVMEDICIN ·

Vetenskap och Folkbildning om kvacksalveriet i alternativmedicinen:

ALTERNATIVMEDICIN En alternativmedicinsk behandling kan verka både naturligare och sundare än mediciner och behandlingar inom den vanliga vården. Men skenet bedrar. Livshotande sjukdomstillstånd behandlas med verkningslösa metoder. 

I Expressen har vi de senaste dagarna kunnat läsa om hur reportern Anna Bäsén besöker alternativbehandlare. Trots att hon är fullt frisk påstås hon ha ett 80-tal sjukdomstillstånd med allt från “glädjebrist” och hjärtproblem till svamp i blodet – ett livshotande tillstånd.

För att bota dessa problem uppmanas hon att köpa produkter för tiotusentals kronor. Alternativmedicinen, som kanske en gång handlade om “kloka gummors” örtbrygder, är i dag en, ofta kvittolös, miljardindustri. Genom att människor luras att de är sjuka kan behandlaren sälja mer och mer piller.

Trots att utövarna inte sällan bryter mot lagen om patientsäkerhet, som bland annat förbjuder personer utanför vården att behandla cancer och andra svåra sjukdomar, så agerar inte myndigheterna. Medan vårdpersonal riskerar att bli utredda och kritiserade av Socialstyrelsen om de inte agerar enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, så går alternativmedicinarna oftast fria.

Polisanmälningar mot kvacksalvare läggs regelmässigt ner, och ett utnyttjat par som Bäsén intervjuade anmälde sin behandlare till Konsumentverket, som inte gick vidare med det. Inte ens när svårt psykiskt sjuka personer behandlas med hemmasnickrade “terapier” och råds att inte vända sig till psykiatrin, går det att få stopp på behandlaren. De flesta diagnoser, inklusive psykiska sjukdomar, får vem som helst behandla, de omfattas inte av patientsäkerhetslagen.

Alternativmediciner är inte säkra. I Bäséns reportage varnar en läkare för kosttillskotten hon uppmanats att äta, eftersom de utgör en onödig, och i värsta fall farlig, belastning på lever och njurar. Än värre är det att många alternativbehandlare helt saknar medicinsk kompetens och därför riskerar att förbise svåra sjukdomar. I flera fall har det dessutom rapporterats om hur livshotande sjukdomstillstånd behandlats med verkningslösa metoder.

Detta har förstört såväl livet som ekonomin för de patienter som blivit lurade att ersätta sina riktiga mediciner med alternativa preparat. Ingen har väl glömt hur Apple-grundaren Steve Jobs valde att försöka bota sin cancer med alternativa metoder i stället för att följa läkarnas rekommendationer – med ett tragiskt resultat som följd.

Vad gör lagstiftarna åt detta samhällsproblem? Fler bluffbehandlare skulle kunna stoppas om patientsäkerhetslagen utökades, men socialminister Göran Hägglund har inte reagerat. I stället pressar branschen och dess förespråkare på för att integreras med den riktiga vården, så att alternativmedicin som zonterapi och healing ska användas på vanliga sjukhus.

Saken är bara den att om dessa metoder hade fungerat – så hade vården redan använt dem. Metoderna är kända sedan länge och prövade i ett otal kliniska tester med negativt resultat. Det är därför de kallas “alternativa”, för att de inte har lyckats accepteras av vetenskapen och sjukvården.

I bästa fall är de overksamma. I värsta fall farliga. Men visst blir alternativmedicinen effektiv – när diagnoserna den ska bota är påhittade!

Vi uppmanar socialministern att omgående skärpa lagstiftningen. Dagens regler är tandlösa och för varje dag som går riskerar fler människor att luras av den nästintill oreglerade alternativbranschen. Vi uppmanar även berörda myndigheter att börja ta medicinska skojare på allvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.