Uppdrag Granskning handlar ikväll om Östersunds fotbollsklubb ÖFK, vars förre ordförande Daniel Kindberg anklagas för ekonomisk brottslighet – som sätts i samband med klubbens framgångar. Foto: Marie Birkl/TT
Debattinlägg

”När en man blir alldeles för stark”

”Östersunds FK har svarat för något av det mest spännande och oväntade i allsvensk fotboll någonsin. Daniel Kindberg förförde hela stan, han fick hållas, till och med när demokratin sattes ur spel”, skriver Åke Stolt.

Om debattören

Åke Stolt
Journalist (Idrottens Affärer) och författare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Nu har krutröken skingrats över Östersund efter skidskytte-VM, nu är det dags för Daniel Kindbergs straffrunda i tingsrätten i Härnösand.

Är det slutet för den ystra fotbollsfestival som pågått de senaste åren och innehållit inte bara vidunderligt vacker fotboll utan också en bukett av kulturella frösöblomster; bokskrivande, teater, måleri, balett.

Ett alldeles unikt och fascinerande idrottsprojekt som gjorde den före detta militären, fastighetsdirektören och ÖFK-ordförande Kindberg till en större attraktion än både Republiken Jämtlands president och Storsjöodjuret.

Nu får han kanske det senare epitetet klistrat på sig ändå ifall tingsrätten håller med åklagaren om att Kindberg gjort sig skyldig till ”grov ekonomisk brottslighet”.

Det är för denna anklagelse Kindberg skall svara när rätten samlas den 24 april.

Långt innan polisen slog till i sin gryningsraid den 19 april 2018 och tog Kindberg till förhör fanns kritik från flera håll mot Kindbergs maktställning, hans ogenerade utflykter utanför demokratins ramar och hans förmåga att balansera på två stolar (minst).

Han var ordförande i ÖFK (har avgått till följd av anklagelserna) och blev vd för det kommunala bostadsbolaget Öresundshem, den senare utnämningen utan att ens den politiska ledningen i kommunen visste om det.

Kindberg är en kraftfull man som pekar med hela handen, har talets gåva, charm, driv och lösningar på det mesta; inte minst ekonomiska sådana för en satsning på fotboll i en vintersportort.

På Östersundshem borde man insett det olämpliga i att han suttit som vd och faktiskt kunnat skriva sponsoravtal med sig själv som Östersunds FK:s ordförande.

Klubben borde insett vikten av demokrati också i företagsliknande svensk elitidrott och tidigare kommunstyrelseordförande Ann-Sofi Andersson var uppenbarligen så förtjust i att få sola sig i glansen, åka med på fotbollsresorna och bli bäste kompis med Kindberg, att också hon förblindades och vägrade förstå vad som pågick.

Kindberg är åtalad för grov ekonomisk brottslighet, han har erkänt grovt bedrägeri – men tagit tillbaka. Hans velighet i polisförhör lär knappast tala till hans förmån.

Om det nu går att fullt ut bevisa så tycks osanna fakturor, saltade fakturor, överpriser på tomter och en restaurangbarack med mera ha haft som mål att dölja pengar som på underliga vägar strömmat in i fotbollsklubben och gjort storsatsningen möjlig.

Kindberg förblindades uppenbarligen av sin förträfflighet och bedövades av recensionerna av fantastisk fotboll i kombination med för en idrottsklubb oväntade, spännande kulturella inslag.

Östersunds FK har svarat för något av det mest spännande och oväntade i allsvensk fotboll någonsin. Han förförde hela stan, han fick hållas, till och med när demokratin sattes ur spel.

Det finns många runt Kindberg som borde dragit i handbromsen för länge sedan.

Ekonomisk doping? Är inte all sponsring det? Vad är det när ryska oligarker och arabiska oljemagnater pumpar in miljard efter miljard i europeisk fotboll?

Det finns många kreativa lösningar i gränslandet också i svensk elitfotboll. Externa finansiärer med krav på makt, sponsorgrupper med delägarskap i spelare, delägare som kräver styrelsemakt; kräftor kräver dessa drycker som Albert Engström sa.

Skadar Kindberg och Östersundsaffären idrottens anseende?

Stora dopingavslöjanden till trots; OS-arenorna fylls, TV-tittande växer när det drar ihop sig till VM och OS. Vi är ett förlåtande släkte och vi ser hellre till vårt eget välbefinnande än straffar med vårt avståndstagande.

Slutet för sötebrödsdagarna i Öresund?

Ja, om inte klubbens styrelse gör reningsjobbet, om inte staden Östersund och hela Jämtland med näringslivet i spetsen inser värdet av ett älskat fotbollslag och ser till att trygga ekonomin utan en solitär Robin Hood-figur glider iväg utanför manus och sätter reglerna ur spel.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.