Pfemme Records releasefest avbröts av polisen i lördags Foto: Pressbild
Debattinlägg

”När kvinnor självmant står nakna kommer polisen”

Avbruten konsert ·

”När några i publiken tar av sig sina tröjor i protest börjar vakterna släpa ut vissa av de avklädda personerna”, skriver Kajsa Poidnak om den avbrutna konserten i Göteborg i lördags.

Om debattören

Kajsa Poidnak
Trummis i Pfemme Records och en av arrangörerna till releasefesten i lördags

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

”Vi är öppna för olika sexuella läggningar och uppfattningar, alla är välkomna” säger krogägaren, där vi hade vår releasefest, till olika journalister. Detta tycks upprepas likt ett mantra i media när någon blir anklagad för diskriminering. Vad betyder det egentligen att alla är välkomna?

På den aktuella krogen i Göteborg gillar de varken höger- eller vänsterextremister, fick vi förklarat för oss när vi bokat releasefesten för vårt band Pfemme Records. Jag fick inte något riktigt svar från krogägaren vad det innebar, men i efterhand förstår jag att både vårt band och våra vänner var oönskade gäster.

I lördags avslutades vår releasefest med att poliser stängde ner krogen, efter att förbandet spelat. I flera tidningar har det stått hur ”bara bröst”och ”tumult i publiken” var anledningen till vakternas våldsamma beteende.

Men sanningen är att den hotfulla stämningen bland personal och vakter på stället började långt innan att förbandet Solanas Cunts gått på scenen.

Det började på eftermiddagen vid soundcheck, krogägaren förklarar sedan att han inte gillar förbandets bandnamn och är sedan upprörd över att vi valt att boka en dj som sitter i permobil. För var ska permobilen stå?

Vårt samtal avslutades med att han förklarade att vakterna kan slänga ut vilka de vill under kvällen, vilket gjorde mig väldigt förvånad över att han verkade utgå ifrån att våra vänner skulle bli utslängda från vår egen releasefest.

När dörrarna öppnar så får vi höra av flera transpersoner att vakterna högljutt könsbestämt dem, genom att till exempel säga ”lilla gumman”, när de visat legitimation. Vänligt ber vi vakterna försöka undvika att säga sådant. De skrattar till svar.

Strax därefter river krogägaren argt ner de könsneutrala skyltar vi satt upp på toalettdörrarna, lappar med ordet ”toalett” istället för kodade symboler.

Det är mycket spänningar hos personalen, som redan då verkar leta efter anledningar att diskutera och bråka. Det är då Solanas Cunts går upp på scenen.

Publiken är förväntansfull och det är mycket god stämning när bandet spelar. Men när en i bandet tar av sig sin svettiga tröja i näst sista låten så blir krogägaren mycket upprörd. Han hotar med att dra ur strömmen om jag inte kan få personen att ta på sig tröjan.

Mitt i vår diskussion börjar vakten att slita ner bandmedlemmen från scen och dra denne till utsidan. När ett par personer i publiken nu tar av sig sina tröjor i protest börjar vakterna släpa ut vissa av de avklädda personerna. Märk väl att de avklädda personerna utan bröst lämnades kvar på insidan.

Jag står fortfarande bredvid krogägaren och ser när han pekar på de personer som vakterna ska föra ut, flera av dem står lugnt och pratar om vad som händer, och jag upplever inget våldsamt beteende från gästerna.

Vakterna tog väldigt hårdhänt i de personerna som släpades ut. Vid ett tillfälle tog en vakt ett hårt stryptag.

Detta gjorde att flera personer runtomkring bad vakten att släppa taget och då han inte lyssnade försökte två personer handgripligen få loss personen som såg ut att ha svårt att andas. Därefter tillkallades polis till platsen och jag såg på när vakten lämnade in anmälan för ”ohörsamhet av ordningsmakt” och ”misshandel”.

Jag vill gärna förtydliga att ingen av de jag pratat med såg någon av vakterna bli misshandlade och ingen av de filmer jag gått igenom från kvällen visar på något våldsamt beteende från publiken.

Så varför blev krogpersonalen upprörda och provocerade av oss som var där?

För att vi ifrågasätter könsroller? Förespråkar tillgänglighet? Tar avstånd från våld?

I efterhand kan jag inte låta bli att tänka på att jag aldrig tidigare varit på en spelning som avbryts för att en man har bar överkropp på scen, men när kvinnokroppen självmant och överraskande står naken tillkallas fem polisbilar.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.