Foto: Reuters/Baz Ratner
Debattinlägg

”När man skjuter på judar”

Publicerad

MELLANÖSTERN · ”Det är Hamas som bär huvudansvaret för alla civila liv som går till spillo. Och hade Magnus Wennerholm valt att skriva om judehatet som finns i arabstaterna eller bland palestinierna hade han kunnat skriva en mer systematisk och välunderbyggd artikel än anekdotiska berättelser från shoppingcentret eller taxikön i Israel” skriver Ulf Öfverberg i sitt svar till Magnus Wennerholm.

Om debattören

Ulf Öfverberg
Liberal skribent

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Magnus Wennerholms artikel flödar av en emotionellt förledande retorik. Men egentligen är det obehagligt. Djupt obehagligt. Genom flera exempel på rasism hos judar gör han judarna till ”den andre”; judar genomsyrade av en rasism som i förlängningen är ansvarig för dödandet av civila palestinier. Magnus Wennerholm riskerar att avhumanisera judarna genom att göra dem alla till rasister. Så lägger han den första byggstenen i en rasistisk diskurs – denna gång om judar.

Men problemet är inte rasismen hos en del israeler. Det är klart att den finns. Jag har också mött den hos israeliska taxichaufförer, hos opinionsbildare och i skilda politiska läger i Israel.

Jag blir också illa berörd och förbannad när jag möter rasism. Men jag blir inte särskilt förvånad, därför att rasismen finns överallt. I Sverige sitter ett rasistiskt parti i vårt parlament. I Malmö anser sig flera judiska familjer tvungna att flytta från sin barndoms stad på grund av den aggressiva antisemitismen. Eller den mer handgripliga rasismen i Grekland mot flyktingar! Ja, i hela Europa, vilket inte minst visade sig i valet till Europaparlamentet, vinner rasistiska rörelser terräng.

Israel är inget undantag. Men det är inte den vardagliga rasismen i Israel, som finns både där och här, som är orsaken till dödsantalet i Gaza. Jag vågar påstå att det är Hamas som bär huvudansvaret för alla civila liv som går till spillo. Och hade Magnus Wennerholm valt att skriva om judehatet som finns i arabstaterna eller bland palestinierna hade han kunnat skriva en mer systematisk och välunderbyggd artikel än anekdotiska berättelser från shoppingcentret eller taxikön i Israel.

Hamas har överhuvudtaget ingen respekt för människoliv, inte judiska och knappast heller palestinska. Dödskulten underhålls och civila används som mänskliga sköldar. Militära installationer göms bland bostadshus och vid sjukhus. Det gör det nästintill omöjligt för Israel att slå mot Hamas militära mål utan att civila dör.

Men för att inget missförstånd ska råda ska jag först säga det självklara: det är en tragedi varje gång ett människoliv släcks. Eller som filosofen och socialreformatorn Joseph Popper-Lynkeus i god judisk tradition formulerade det i slutet av 1800-talet: varje gång ett människoliv släcks förintas ett helt universum. Därför är de palestinska offren – varje enskild människa som dör eller mördas – en tragedi.

Det är lätt att beklaga och anklaga för antalet döda, men det är inte hederligt att avstå från att tala om alternativen. Då återstår endast emotionella formuleringar – ord utan analys. Det blir lätt kladdigt.

Vilka alternativ har Israel? ”Vad göra”, för att citera en av 1900-talets mest envetna massmördare, Lenin?

Ett alternativ är att genomföra begränsade flygattacker för att försöka slå ut avfyringsramper o d och fortsätta det lågintensiva krig som har pågått sedan 2005, året då Israel helt lämnade Gaza.

Men vad göra när raketattackerna tilltar, när våldet eskalerar? Som nu? Då återstår inte mycket än en mer omfattande försvarsaktion. Hamas slås ut, civila dör, tragedin fortsätter. Men ja, det är Israels rätt att försvara sin befolkning.

Tick-tack. Tiden går och historien förändrar sig. Det går inte längre att skjuta på judar ostraffat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Israel/Palestina-konflikten

Mer i ämnet