Debattinlägg

”Närvaro med sig själv är klokare än sömntabletter”

Mental hälsa ·

”Mindfulness är precis som vilken medicin som helst, dosen kan justeras; i hur mycket, hur länge eller hur ofta och det verkar givetvis naivt att överkonsumera”, skriver Madeleine Wilhelmsson.

Om debattören

Madeleine Wilhelmsson
Yogainstruktör

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I debattartikeln på SVT OpinionMindfulness är inte för alla” uppmanar leg psykolog Fredrik Bengtsson den traumatiserade människan att kanske ”flyta lite på ytan”, överkonsumera arbete, shopping och ta ett sömnpiller som flykt från det jobbiga.

En farlig och icke insiktsfull uppmaning för att komma från en leg psykolog som också verkar kategorisera patientgrupp och metod och inte förstått träningens huvudsyfte.

Mindfulness, även kallad medveten närvaro, är uppmärksamhetsövningar ofta i kombination med meditation som syftar till att träna förmågan att vara i nuet.

Psykolog Bengtsson vill i sin artikel ”lyfta forskningsrön till allmänhetens kännedom” att mindfulness bör undvikas efter påfrestande händelser eller livskriser på grund av att sju procent utvecklar allvarliga bieffekter som panikkänslor och depression.

Men en av de artiklar Bengtsson hänvisar till är forskning från 1992 gjord på endast 27 personer som man låtit meditera under ett års tid. Bengtsson baserar därmed sin slutsats på två (2!) personers negativa upplevelse. 

Jag kan inte heller tolka det på annat sätt än att Bengtsson uppmanar människor i förtvivlan och svår ångest till flykt från sina ångestkänslor och problem genom någon form av ”drog” som både shopping och arbeta kan vara speciellt när det uppmanas till överkonsumtion.

Detta är ett farligt råd att ge till någon som redan befinner sig i ett nedsatt psykiskt tillstånd och hindrar den utsatta individen från möjlighet att på något sätt närma sig och så småningom försonas med det som hänt.

Beroendesjukdomar är ett av våra mest spridda folkhälsoproblem och 65 000 personer i Sverige idag anses enligt socialstyrelsen ha ett problematiskt användande av läkemedel. För en traumatiserad person ökar dessutom risken för att fastna i exempelvis ett läkemedelsberoende markant vilket kan läsas i artikeln ”Traumatisering ligger ofta bakom användning av läkemedel i berusningssyfte”. 

Jag har själv missbrukat, då främst arbete för att dämpa min ångest vilket resulterade i en kraftig utbrändhet som tog många år att läka.

MediYoga och mindfulness lärde mig att acceptera det som skett och möta mig själv på ett djupare plan efter att ha varit på gränsen till läkemedelsförgiftad.

Utan dessa kraftfulla tekniker tror jag inte att jag hade blivit frisk. 

I dag möter jag många klienter med stark ångest vilka jag initialt ofta lär en kortare närvaroövning bestående av lång djup andning med fokus på det egna andetaget. Det har visat sig relativt snabbt minska ångest och föra med sig en mängd andra positiva hälsofördelar när träningen utförs kontinuerligt.

Jag instämmer i att yoga, meditation eller annan träning i mindfulness inte är en ”quick fix”; det kräver träning, mod och vilja att påverka sin egen läkning.

Det är en process där man får lära sig möta det som känns med acceptans och syftet är att i lagom tempo arbeta även med eventuella orsaker till tillståndet och inte enbart minska symtom, vilket verkar vara ett mantra inom den psykiatriska vården idag.

Det kommer cirka 800 nya forskningsartiklar på mindfulness per år.

Enligt läkare Ola Schenström är mindfulness det kraftfullaste verktyget han stött på under sina 30 år som läkare.

En större studie gjord vid Johns Hopkins University School of Medicine ”Meditation Programs for Psychological Stress and Well-being” på 3515 patienter konkluderar att mindfulness har en positiv påverkan på stress, depression och ångesttillstånd och mindfulness används framgångsrikt på flera psykiatriska mottagningar liksom inom kriminalvården i Sverige.

Dessutom har amerikanska soldater med djupa trauman visat sig kunna bli hjälpa av mindfulnessträning vilket talar emot Bengtssons rekommendationer.

Givetvis bör din läkare alltid vara informerad om eventuell träning och det är viktigt att välja en välutbildad och kompetent instruktör för sin mindfulness, yoga eller meditationsträning som alltid ser till patientens bästa och är lyhörd för om eventuell behandling bör avbytas eller ersättas.

Mindfulness är precis som vilken medicin som helst, dosen kan justeras; i hur mycket, hur länge eller hur ofta och det verkar givetvis naivt att överkonsumera.

Att vara i närvaro med sig själv och livet i stort är essensen i att våga möta det som känns och därmed gå bortom lidandet vilket verkar vara betydligt klokare än att fly ner på stan, shoppa en ny garderob och gå hem och somna om på en Imovan-sömntablett.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.