Foto: Janerik Henriksson/TT
Debattinlägg

”Ge alla svenskar obegränsad tillgång till AI-läkare”

Nätläkarnas intåg kräver förändringar, men dessa ska göras med syfte att förbättra möjligheterna till innovation, med målet att ge alla svenskar obegränsad tillgång till AI-läkare. Att bara fortsätta sänka ersättningen är inte vägen framåt, skriver debattören.

Om debattören

Mathias Sundin
medgrundare och ordförande för stiftelsen Warp Institute, tidigare riksdagsledamot (L)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Nätläkare är ett första steg för att ge alla svenskar gratis, obegränsad tillgång till medicinsk expertis genom artificiell intelligens, AI-läkare.

Den svenska debatten är bakåtsträvande och pinsamt kortsiktig. Vi måste lyfta blicken från ersättningsnivåer och löst grundade påståenden om att de tar resurser från annan vård.

Nätläkarnas intåg kräver förändringar, men dessa ska göras med syfte att förbättra möjligheterna till innovation, med målet att ge alla svenskar obegränsad tillgång till AI-läkare.

Att bara fortsätta sänka ersättningen är inte vägen framåt.

Videosamtal med en läkare eller en sjuksköterska är bara början på en mycket större hälsorevolution. Jag använder inte ordet revolution lättvindigt, det är verkligen en dramatisk förbättring vi står inför. För att förstå den utvecklingen ska vi spela Jeopardy.

För att en dator ska kunna spela frågesport måste den förstå text och innebörden av texten och matcha det relevant information i en databas. Det gjorde International Business Machines Corporations, dator Watson, när hen vann Jeopardy över de två bästa mänskliga spelarna 2011.

Just den kunskapen lämpar sig väl för att förstå medicinsk forskning och ställa rätt diagnos. Vilket var vad Watson fick göra efter Jeopardy.

2016 hade en grupp japanska läkare inte lyckats ställa rätt diagnos på en allvarligt sjuk patient. De använde sig då av Watson som med hjälp av sin enorma kapacitet gick igenom 20 miljoner sidor cancerforskning och slog fast att patienten inte bara led av en sorts leukemi, utan två samtidigt.

Det stämde och patienten överlevde.

Det mest positiva är inte att den här sortens AI blir tillgänglig bara för läkarna i vården, utan för oss alla. På det digitala området sker en exponentiell utveckling.

Vi ser hur datorernas kapacitet dubblas ungefär vartannat år. Det gör utvecklingen väldigt snabb och framförallt accelererande. Våra smartphones är bärbara superdatorer.

En AI-läkare i form av en app i mobilen kan därför ha en i det närmaste fantastisk kapacitet. Du kommer kunna kan prata eller skriva till den och få mer rättvisade svar tillbaka än från en mänsklig läkare.

Om du dessutom förser den med data från DNA-tester, blodtester och olika wearables – ringar, klockor, armband – så blir diagnosen ännu mer träffsäker.

Och det kommer sannolikt vara gratis, eller väldigt billigt.

Sjukvård kan äntligen börja handla om att inte bara reagera när något redan är fel utan upptäcka fel innan de blivit allvarliga och ge människor en makt över sin egen hälsa som de aldrig haft tidigare.

Det är en revolution. En dramatisk förbättring som kommer kunna innebära mycket hälsosammare och längre liv.

Det Sveriges kommuner- och landsting och andra aktörer inom hälso- och sjukvård borde ha för ögonen är hur vi kommer till denna framtid så snabbt som möjligt.

Lyft blicken från ersättningsnivåer och skapa ett system som möjliggör att alla svenskar får tillgång till AI-läkare så fort som möjligt.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.