Författaren Björn Ranelid har i två krönikor i Kvällsposten skrivit om att Sverige ”befinner sig i krig” och menar att det är politikerna som bär ansvaret. I debattinlägget möter han kritik som han fått för sina texter. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Debattinlägg

”Nattens och dagens rapporter från Sveriges krigszoner”

Publicerad

”Människor som förnekar ren empiri och induktion skall inte tillåtas ha ensamrätt på att beskriva vad som händer eller inte händer i Sverige. Jag har både empirin och analysen på min sida”, skriver debattören.

Om debattören

Björn Ranelid
Författare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I dag är det stabsläge i Linköping efter en sprängning. 3 000 människor i området som bor där berörs. 

Det är andra gången under sommaren 2019 som staden drabbas. Nota bene att det inte är Rosengård, Rinkeby eller Biskopsgården.

En man i Stocksund i Danderyds kommun har skjutits utanför ICA

Så lyder nattens och dagens rapporter från krigszonerna i Sverige.

Glöm inte att begreppet krig används om handelstvister länder emellan. Det här handlar inte om ett kuddkrig för barn, men många av dem är berörda i Sverige.

Alla fega och okunniga kulturskribenter och självutnämnda intellektuella i de fredade kamrarna tiger. Även de på den statliga televisionen.

Endast jag har skrivit i klartext och jag står fri från politiska partier. Nu torde mina två krönikor ha nått ungefär tre miljoner människor under två veckor. Enbart på min officiella Facebooksida har cirka 1 800 000 (enmiljonåttahundratusen) personer nåtts.

Är det svenskt rekord för en krönikör? Hur många läste den misslyckade piruetten i Göteborgs-Posten?

Jag undervisade i tolv år i ämnet filosofi och är skolad i analys av vetenskapens teorier och läror.

Människor som förnekar ren empiri och induktion skall inte tillåtas ha ensamrätt på att beskriva vad som händer eller inte händer i Sverige.

Jag har både empirin och analysen på min sida.

Verklighetsförnekaren i Göteborgs-Posten har fel och han är underkänd i en intellektuell mening. Han har ingenting att lära mig i ämnet. 

Mina krönikor har berört många människor, eftersom de är viktigare än alla andra artiklar och krönikor som skrivits de senaste tre veckorna i Sverige. 

Det skriver jag i all ödmjukhet, ty ämnet är av betydligt större värde än vad jag är.

Läs denna text högt för dem runtomkring.

Jag upprepar att begreppet ”utanförskap” har fått och gett en vag och ofta direkt falsk bild av verkligheten. Konnotationen till begreppet har medvetet förvanskats av politiker i olika läger för att tjäna deras syften.

”Utanför” och ”innanför” är metaforer som borde behandlas med relevans och fakta, inte med politiska åsikter.

Jag har för övrigt inte fallit i en populistisk grop som Sverigedemokraterna har grävt. Jag skrev ett öppet brev på tre sidor i Dagens Nyheter dagen före riksdagsvalet år 2014, med rubriken ”Bäste Jimmie Åkesson”.

Det är ett simpelt och obegåvat trick och grepp att försöka hänföra mig och mina krönikor till en sverigedemokratisk fälla.

Jag har inte skrivit om invandrare. Jag skrev om ett tillstånd i Sverige.

För mig är det helt egalt om de skyldiga och ansvariga brottslingarna är bördiga från Svedala, Vadstena eller Hjo i tredje och femte generationen i rakt nedstigande led. 

Fotnot. Författaren Björn Ranelid har i två krönikor i Kvällsposten skrivit om att Sverige ”befinner sig i krig” och menar att det är politikerna som bär ansvaret. Dessa texter har mötts av kritik, bland annat från Göteborgs-Postens Mattias Hagberg. Denne menar att Ranelid ”faller för populismens sagor”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.