Det är skillnad på teori och praktik, påpekar artikelförfattaren, som inte alls tror att det skulle bli en vinstlott för staten att korta föräldraförsäkringen. Foto: Gorm Kallestad
Debattinlägg

”Nej, fler kommer inte att jobba med kortad föräldraförsäkring”

”En kortad föräldraförsäkring kommer inte alls att leda till att fler arbetar, som Steijer och Dovstad tror. Istället kommer en del föräldrar att säga upp sig, andra kommer arbeta deltid eller arbeta extra”, skriver Madeleine Lidman.

Om debattören

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Siri Steijer från Timbro och frilansskribenten Kajsa Dovstad har presenterat en teori om hur statens intäkter kan maximeras genom att korta föräldraförsäkringen.

Teori och praktik är dock två vitt skilda saker – det fick politikerna i Östtyskland erfara när de försökte detaljstyra människors liv med hjälp av planekonomi.

När styrningen blev för hård började människor lämna landet och politikerna fick bygga en mur för att hålla dem kvar. En mur med beväpnade vakter…

Med andra ord: I teorin är det lätt att tro att politiska förslag som en kortad föräldraförsäkring ska leda till ett specifikt beteende, som i sin tur ska maximera statens intäkter.

I praktiken är det inte lika enkelt eftersom vi har en mänsklig faktor att ta hänsyn till; människor har olika förutsättningar men också olika drömmar vad de vill med sina liv. 

En kortad föräldraförsäkring kommer inte alls att leda till att fler arbetar, som Steijer och Dovstad tror. Istället kommer en del föräldrar att säga upp sig, andra kommer arbeta deltid eller arbeta extra.

Många av dem som inte kan välja, som genom färre föräldradagar tvingas arbeta heltid ännu tidigare – kommer dessutom drabbas av ökade sjukskrivningar. En effekt av all styrning vi ser redan idag.

Enligt statistik från Försäkringskassan ökar sjukskrivningarna hos kvinnor kraftigt efter andra barnet. I Stockholm ökar sjukskrivningarna redan efter första barnet. Försäkringskassan tror det beror på att en majoritet där väljer standardlösningen med två heltidsarbetande föräldrar och barnet i förskola från ett års ålder.

När pappor tar större ansvar drabbas även de av ökade sjukskrivningar.

Bevisligen är små barn och heltidsarbete en tuff kombination. Teoretiska förslag om ännu mer styrning ovanifrån samt mindre valfrihet är helt fel väg att gå.

Det som behövs är mer valfrihet samt en mer flexibel familjepolitik där föräldrar kan pussla ihop en lösning under småbarnsåren som gör att de håller ett helt arbetsliv.

Fotnot: Siri Steijer och Lina Stenberg debatterar frågan i kvällens Opinion live (11 april).

Hemmaföräldrars nätverk

Hemmaföräldrars nätverk, HFN, grundades 2001 av Madeleine Lidman och har idag över 3 300 medlemmar samt lokala grupper över hela landet. Genom HFN får föräldrar stöd, råd och inspiration till hur de ska kunna välja hemmaomsorg och satsa på tid för barn och balans mellan familj och arbete. Hemsida: hemmaforaldrar.se

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.