Myra Åhbeck Öhrman och Vávra Suk. Foto: Privat/TT
Debattinlägg

”Ni är inte demokratins väktare, ni är opportunister”

”Er 'alternativa bokmässa' handlade aldrig om att försvara någon demokrati eller ge en röst till sådana som utestängs av det politiskt korrekta etablissemanget. Det handlar om att du är en opportunist som har insett att det finns bra pengar i att lajva förtryckt”, skriver Myra Åhbeck Öhrman.

Om debattören

Myra Åhbeck Öhrman
Skribent och opinionsbildare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Vávra Suk tycker att det är en skandal att Göteborgs stad beslutat att ställa in förlaget AlternaMedias alternativa bokmässa, med motiveringen att den kan dra till sig extrema element och därför kräver mer omfattande avspärrningar – vilka i sin tur skulle hämma föreningsverksamhet i området.

Man skulle kunna fråga sig varför Nya tiders chefredaktör helt enkelt inte bara bokar en annan plats vid ett annat tillfälle, istället för att skriva debattartiklar om att den svenska demokratin är hotad.

Det vill säga, om man nu inte har hållit koll på hur Vávra och hans vänner beter sig vid motgångar.

Förra gången drog deras invandringskritiska foliehattsblaska in över tusen nya prenumerationer på all gratisreklam de fick genom att spela precis samma spel – något nu avhoppade medarbetaren Perra Winberg glatt skröt om i sociala medier.

Handen på hjärtat, hur många av er visste ens vilka Nya tider var innan Bok- och biblioteksmässan bestämde sig för att avboka dem?

Kontroversen runt dess medverkan kan ha varit det bästa som hänt tidsskriften. Det här är nämligen populismens modus operandi.

När uppstickarpartiet Medborgerlig samling anmäler sig till Prideparaden med disclaimern (avsedd för kritiska högerextrema) att de inte står bakom HBTQ-rörelsen, men ser det som ett tillfälle att ragga väljare, har de så klart en baktanke.

Blir de avbokade (vilket de blev) så ger det dem ett lysande tillfälle att ställa till med en scen och anklaga etablissemanget för att vara odemokratiska och intoleranta – något som kommer att diskuteras och lyftas av såväl debattörer online som etablerade medier.

När Ann Heberlein bestämmer sig för att sparka in öppna, men ack så populära, dörrar med en bok om vilka som ligger bakom gruppvåldtäkter drar hon in som mest pengar efter att ha fått beklaga sig över att Kickstarter tagit ner hennes kampanj.

Det finns otaliga exempel, många nog att det inte är svårt att se vilka som till slut tjänar på dramatiken – och dessutom vet om det.

Så nej, Vávra Suk. Er ”alternativa bokmässa” handlade aldrig om att försvara någon demokrati eller att ge en röst till sådana som utestängs av det politiskt korrekta etablissemanget.

Det handlar om att du, som så många andra, är en opportunist som har insett att det finns bra pengar i att lajva förtryckt.

För min del hade din tidning gärna fått ha ett bord på bokmässan. Din bakgrund i kryptonazistiska organisationer och din ovilja att besvara frågan om huruvida Förintelsen har ägt rum eller inte till trots.

Men att din definition av bristande yttrandefrihet är att du inte fritt kan spekulera om judiska världskonspirationer utan att folk tycker att du är märklig och rätt obehaglig gör å andra sidan att jag inte fäller några tårar över er frånvaro.

Jag undrar också om det inte är er smala lycka att er alternativa bokmässa ställdes in av Göteborgs Stad.

Min spontana mentala bild av den är nämligen en samling ”etablissemangskritiker” som ryggdunkar varandra över hur hemskt det är att inte få uttrycka rasistiska klyschor i vilket rum som helst. Inte så festligt eller givande.

Aron Flam, som du stolt listar bland era planerade besökare, ställde trots allt in sin medverkan eftersom det ni utlovade (en alternativ bokmässa med högt i tak) visade sig vara mer av en Nya tider-mässa.

Slutligen: Vill du faktiskt värna demokratin kanske du ska lägga mindre tid på att hylla totalitära, nationalistiska stater i din tidning, och mer på att faktiskt bedriva demokratiskt arbete.

En tanke, bara.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.