Foto: Privat/DN.SE/TT
Debattinlägg

”Ni försämrar våra psyken med varje ord ni spyr ur er”

Uppdaterad
Publicerad

”Att säga att det inte förbättrar vår hälsa att följa kroppsaktivister på sociala medier visar hur lite man förstår. Att säga att vi uppmuntrar fetma gör mig full i skratt, vet ni inte vilket samhälle vi lever i?”, skriver Annika Ström.

Om debattören

Annika Ström
Spårvagnsförare, känd för bl.a. instagramkontot @varmkorvboogie

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Feminismen bör stå för alla kroppars lika värde. Visst, men vad är egentligen en kvinnlig kropp undrar jag? Och vad är en sund kropp? Har vi inte kommit längre än att koppla ihop smala kroppar med hälsa och välmående?

Du kan inte se på en kropp hur många gånger i veckan den tränar, eller vad den har för näringsintag. En frisk och stark kropp kan se ut på många sätt, men oavsett om den är frisk eller inte så ska den respekteras. Människors värde kan inte och ska inte ligga i vad vågen visar för siffra.

När fem styrelseledamöter från Idrottsmedicin syd skriver en debattartikel om hur kvinnor bör leva och träna för att vara ”duktiga feminister” gör de mig inte mer sugen på att träna, snarare tvärtom.

Viljan och lusten kommer inte till oss när vi får pekpinnar om hur vi bör leva för att vara för att anses “duktiga”. Jag har varit smal, ja vissa skulle kalla det hälsosam. Jag kallar det inte för det. Vågen visade mycket mindre än den gör idag, jag räknade varje kalori jag stoppade i mig, jag räknade varje steg jag tog.

Denna besatthet ledde till psykisk ohälsa, en ohälsa som gjorde mig sängliggande i depression i ett halvår. Lusten till livet fanns inte.

Detta är vardagsmat för kvinnor. Vi ska vara duktiga, så duktiga. Vi ska vara smala, vältränade, fixade, solbrända, glada, kåta och så lite tacksamma.

Det håller inte.

Vi är människor och vad har människor gemensamt? Jo, att vi alla är olika. En del är långa, en del är korta, en del är tjocka och en del är smala. Detta säger jag ofta till mitt barn, sen avslutar jag med att säga att det inte spelar någon roll så länge man är snäll.

Det är något vuxenvärlden bör ta till sig, var snällare mot varandra.

Sluta hetsa om träning och bantningstips. Sluta påstå att det är av välmening, det är det inte.

Fettföraktet lyser igenom så starkt att det bländar oss alla.

Det finns inte en enda tjock människa som inte är expert på dieter och bantning, tro mig. Allt ni säger till oss i ”all välmening” är gammal skåpmat. Vi vet allt.

Vad ni däremot inte vet är att ni bidrar till att försämra vår psykiska hälsa för varje ord ni spyr ur er.

Att säga att det inte förbättrar vår hälsa att följa kroppsaktivister på sociala medier visar hur lite man förstår. Att säga att vi uppmuntrar fetma gör mig full i skratt, vet ni inte vilket samhälle vi lever i? Vi lever i ett samhälle där människor hellre får cancer än blir feta.

Fattar ni inte att det aldrig kommer bli en ”trend” att vara tjock? Det vi tjockisar gör är att visa att det är okej att leva, okej att ha kul, okej att skratta och älska och att finnas till – även när du inte har en normkropp.

Feminism handlar om att bryta sig loss från patriarkatet och de bojor som sitter runt våra anklar. Vad ni försöker göra är att hålla oss fast; ni försöker få in oss i ledet igen för gud förbjude att en kvinna är nöjd med sig själv, hur skulle det se ut?

Alla världens företag skulle gå i konkurs om vi plötsligt älskade oss själva precis som vi är och ser ut.

Smal är inte lika med hälsosam. Låt stå.

Fotnot. Ämnet diskuteras i Opinion live den 1 november, klockan 22:00 i SVT 1. Medverkar gör bland andra Alexandra Zazzi, Daniel ”Eggemannen” Ekberg och Peter Siepen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.