29/11 hade UR-serien Melanin premiär på SVT1, UR Play och i sociala medier. Melanin är en ungdomsserie om unga afrosvenskars vardag. Foto: Ivan Blanco/UR
Debattinlägg

”Varför blir Du kränkt av Melanin?”

Publicerad
OPINION · ”Som ung och svart, speciellt den senaste tiden, blir man väldigt frustrerad över att man ses som ”överdriven”. Det går nästan att jämföras med hur kvinnor förr i tiden fick diagnosen ”hysteri” så fort de inte följde normen”, skriver Nisrit Ghebil.

Om debattören

Nisrit Ghebil
Student

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Naomi Abramowicz. Jag vet inte ens var jag ska börja.

Jag blir så fruktansvärt trött på att så ofta läsa om att svarta känner ”fel”. Att vi ”överdriver”. Att vi sätter oss själva i ”offerrollen”.

Det är verkligen sorgligt att du känner att du behöver skriva en hel krönika om hur vi ska känna oss och uppfatta saker och ting, trots att det inte berör dig alls.

Jag är verkligen trött, men jag ska ändå berätta varför du har fel.

Varenda svart person jag pratat med angående Melanin, UR:s nya ungdomsserie, har varit väldigt glad och rätt ut sagt lättad. Vi är lättade över att någon äntligen valt att lyssna på oss utan att konstant kritisera oss.

Som ung och svart, speciellt den senaste tiden, blir man väldigt frustrerad över att man ses som ”överdriven”. Det går nästan att jämföras med hur kvinnor förr i tiden fick diagnosen ”hysteri” så fort de inte följde normen.

Så fort jag pratar om rasism, colorism eller något annat relaterat så är det nästan alltid en vit person som tycker att jag överdriver. Precis som du nu påstår, Naomi. Du tycker att Melanin är en skola i offerkultur och kränkthet.

Jag kan inte riktigt förstå varför du valde att trycka ner denna serie som lyfte så många svarta människor.

Har du faktiskt lyssnat på vad personerna i Melanin säger? Har du försökt sätta dig in i vår situation? Tycker du verkligen att vi har fel?

Om inte, varför skrev du krönikan? Mådde du bättre efter att du skrev din krönika? Som du märker så har jag flera frågor till dig, Naomi. Den frågan jag vill att du funderar mest kring är; varför stör du dig på något som egentligen inte rör dig?

Det finns ju ett visst mönster i texter som din. Bland annat så lyckas skribenten på något sätt få frågor som rör svarta människor att handla om sig själv.

Du drog paralleller till din jobbiga uppväxt som verkligt mörkhårig i finorten Djursholm. Du jämför att du inte blev solbränd på samma sätt som etnisk svenska flickor med att vi blir dömda direkt utifrån färgen på vår hud. Du skrev att dina föräldrar lärt dig att vara stolt, det har våra med.

Mina föräldrar har lärt mig att stå upp för det som är rätt. Mina föräldrar har lärt mig att alltid se saken ur den andres perspektiv. Mina föräldrar har lärt mig att aldrig trycka ner andra för att höja mig själv.

Har det överhuvudtaget slagit dig att Melanin, eller någon annan svart fråga inte handlar om dig?

Att svarta ungdomar får en egen serie har absolut ingenting med dig att göra. Att lyfta upp viktiga frågor som rasism har ingenting med dig att göra. Man har inte skapat denna serie för att du ska ta plats.

Du säger att Melanin är en skola i kränkhet, men här sitter du och är kränkt över att UR skapat en svart ungdomsserie.

Istället för att se det som något problematiskt att svarta tar mer plats i TV-rutan så kanske du bör fundera på varför denna serie kan tänkas behövas överhuvudtaget.

Jag hoppas verkligen att du förstår vad jag försöker förmedla till dig, Naomi. Om du ser detta.

Förhoppningsvis väljer du att försöka förstå min poäng, inte bara ställa dig i försvarsposition. Det är svårt att se den riktiga världen om man är trångsynt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.