Blommor och ljus utanför kaféet där dödskjutningen skedde. Polisstyrka på plats i höger bild.
Foto: Stefan Johansson/TT
Debattinlägg

”Polisen är inte förortens räddare”

Opinion ·

”Precis som det är naivt att tro att bränderna på asylboenden upphävs genom brandmännens insatser är det också naivt att tro att polisens närvaro i förorten upphäver det fysiska våldet”skriver Noor Nassef och Jasmin Nur Ismail.

Om debattörerna

Noor Nassef
Lärarstudent
Jasmin Nur Ismail
Statsvetarstudent

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Idag hålls en viktig demonstration på Rinkebytorget mot våldet i förorten. Initiativtagarna är tydliga med att det är dags att det lyssnas på boende från de olika områdena.

Men på andra håll diskuteras dock de politiska åtgärderna mot våldet i förorten med ett helt annat förhållningssätt.

Förslagen som ges är varken nya eller gamla utan precis i sin vanliga ordning om ökad polisiär närvaro.

Den statiska uppfattningen om förorten gör det möjligt att tala om åtgärder mot det fysiska våldet utan att ta hänsyn till den externa våldsinvasionen som ständigt gör sig påmind hos förortsborna.

Man brukar säga att våld föder våld och även i den här kontexten är den förståelsen av våldets natur aktuell då det fysiska våldet är en konsekvens av ett tidigare våld.

För att tala i klarspråk handlar den externa våldsinvasionen om ett psykologiskt våld som förs mot förortsborna av olika aktörer, men som i allmänhet inte drabbar majoritetssamhället.

Diskriminerande strukturer som ökade klyftor och rasism är några av alla exempel på externa fenomen som är psykiskt våldsamt mot de drabbade.

Det finns en politisk ovilja att förslag på åtgärder ska handla om de sociala villkoren i förortsområdena vilket i sin tur omöjliggör att roten till problematiken behandlas.

Ökad polisiär närvaro i förorten skapar en falsk bild av att någonting görs åt problematiken.

Precis som det är naivt att tro att bränderna på asylboenden upphävs genom brandmännens insatser är det också naivt att tro att polisens närvaro i förorten upphäver det fysiska våldet.

De ständiga förslagen om fler poliser i förorten riskerar också att bli psykiskt våldsamma då det implicit visar på en föreställning om folket i förorten som ett samhällsproblem (som behöver åtgärdas och kontrolleras mer) och inte situationen i sig.

Hur är det möjligt att arbeta våldsförebyggande i förorten samtidigt som den externa våldsinvasionen mot förorten legitimeras?

Våra kondoleanser går till alla som förlorat en anhörig eller vän i förorten och en stor hyllning går till föräldrar och andra eldsjälar som dagligen arbetar för förortens bästa.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.