Abd al Haqq Kielan
Abd al Haqq Kielan Foto: Fredrik Sandberg / TT
Debattinlägg

”Nu måste muslimerna stå upp mot terrorn”

Terrorism ·

”Vi har ett ansvar för vårt hörn av vårt svenska samhälle – våra ungdomar. Vi måste hjälpa och skydda dem från att dras in i och hjärntvättas av extrema våldsbejakande rörelser”, skriver Abd al Haqq Kielan.

Om debattören

Abd al Haqq Kielan
Imam, stora moskén i Eskilstuna

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Nu har det hänt igen. Nya blodiga attacker har riktats mot kvinnor, barn, civila – helt oskyldiga människor – i avsikt att skapa skräck och förstöra det mänskliga samhället.

Precis de saker som islam förbjuder.s

Ändå handlar de här individerna I vår religions namn och sprider obehag och fruktan för islam. Det måste sägas gång på gång: Vi svenska muslimer tar avstånd från våldsbejakande religiös extremism i alla former. Det får inte råda något tvivel om det.

Det känns som de här attackerna kommer närmare och närmare även oss i Sverige. Vad ska vi ta oss till, vad kan vi göra?

Muslimerna i Sverige är med och tar ansvar för vårt hemland. Profeten Mohammed har sagt att kärleken till hemlandet tillhör vår tro.

Och hemlandet för oss som bor här och som går i skolan här och som arbetar här och som utbildas här och som vårdas här när vi blir sjuka: Vårt hemland är Sverige.

Därför har vi ett ansvar för vårt hörn av vårt svenska samhälle – våra ungdomar. Vi måste hjälpa och skydda dem från att dras in i och hjärntvättas av extrema våldsbejakande rörelser.

Jag vet att de flesta muslimska församlingar i Sverige är medvetna om problemet och på olika sätt försöker åtgärda det.

Nu är jag verksam I Stora moskén Eskilstuna och här har vi ett projekt i nära samverkan med kommunen om hur vi, olika intressenter I samhället, ska kunna nå fram till våra ungdomar och skydda dem från att rekryteras till extrema rörelser.

Det här projektet innebär bland annat att vi håller på och skapar en samlingsplats för ungdomar och familjer där man kan mötas och diskutera och hjälpa ungdomarna och deras föräldrar till riktig kunskap om vad vår religion, alltså islam, säger om den här typen utav våld och terrorism som försöker breda ut sig I hela världen idag.

Vi håller också på att sprida det här projektet, till att börja med över Sörmland.

Eskilstunabrevet kallas ett initiativ där de muslimska församlingarna I Eskilstuna, Flen, och flera städer runt Sörmland redan har skrivit under på att vi tar avstånd från terrorism och extremism och jobbar för att nå ökad integration och samlevnad mellan de olika grupperna I samhället.

Jag tror att det är utomordentligt viktigt att vi muslimer samarbetar med politikerna, med socialtjänsten, med skolorna och med andra kulturella och religiösa grupper.

Vi tillhör samhället och islam är definitivt inte någon utanförstående sekt, utan en del av Sverige idag.

Det måste betonas att kommunen och staten och politikerna har en väldigt viktig roll I att främja arbetet mot våldsbejakande extremism och vi muslimer i Eskilstuna vill gärna framhålla det mycket goda samarbete vi har med vår kommunledning.

Det är egentligen bara genom att samhället håller ihop så om vi kan stå starka mot de onda krafterna.

Vi är klämda mellan terrorister på ena sidan och främlingsfientliga politiska grupper på andra sidan. Nu gäller det att handla och inse att enade vi stå och söndrade vi falla!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.