Debattinlägg

Nu måste vi granska Oljemoderaternas brott

Dokumentärfilmaren Maj Wechselmann om Arkelstens kopplingar till oljeindustrin:

ARKELSTENAFFÄREN Sofia Arkelstens bjudresor är små förseelser i förhållande till vad utrikesminister Carl Bildt gjort sig skyldig till. 140 000 människor fördrevs och 12 000 mördades i det område där Lundin Oil exploaterade olja i södra Sudan under den period som Carl Bildt var styrelseledamot. Det skriver dokumentärfilmaren Maj Wechselmann som i september kom med filmen Carl Bildt – en trovärdig man?

Arkelstens bjudresa och Shell i all ära, men det är nog allvarligare att vår utrikesminister Carl Bildt kan fällas för folkrättsbrott på grund av sin roll som styrelseledamot för Lundin Oil/Lundin Petroleum från 2000 till 2006. Rom stadgan gör det möjligt att fälla Bildt. 1998 antogs Rom-stadgan som möjliggör för att medverkande till eller underlåtenhet att ingripa vid misstänkta brott mot folkrätten blir straffbart.
Stadgan ratificerades av 109 länder – däribland av Sverige oktober 1998. Det är därför åklagaren för internationella brott, Magnus Elving, har inlett förundersökning mot det svenska oljebolaget Lundin Petroleum –där även Bildt kommer att ingå i kraft av hans roll som styrelseledamot i Lundin Oil/Lundin Petroleum under samma tid som 140.000 människor fördrevs från området där Lundin prospekterade och exploaterade olja i Södra Sudan, (Unity State Western Upper Nile) 12.000 människor mördades och otaliga dog av hunger, tuberkolos, malaria.

2001 förhandlade Ian Lundin och Carl Bildt med Sudans president Omar Al Bashir om nya oljefält i södra Sudan. Al Bashir är numera eftersökt för folkrättsbrott och folkmord av ICC, den Internationella Domstolen i Haag, därför att han sedan 1989 börjat med folkfördrivningar, tortyr, våldtäkter, tvångsrekrytering av barnsoldater och bortförelse till slaveri, mord på oppositionella och folkmord.

FN tog på 90-talet en rad resolutioner mot de flagranta kränkningarna av alla mänskliga rättigheter i Sudan. – Eftersom Bildt arbetade inom FN från 1995 till 1997 kan han inte ha undvikit att ha läst dessa rapporter och FNs resolutioner mot Al-Bashir. Ändå gick han år 2000 in i styrelsen för Lundin och tjänade mycket pengar, fast en rad av FNs Special rapporteurs, i sina rapporter just skrev att oljebolagen förvärrade inbördeskriget och situationen för befolkningen i de oljerika områdena i södra Sudan.

FNs ”Special rapporteurs” hette under nittiotalet och början av 2000-talet Gaspar Biro vars rapport kom i 1995, nästa hette Leonardo Franco, hans rapport kom i 1999. Den tredje var den f.d. tyska inrikesministern, Gerhart Baum, som rapporterade 1999, 2001 och 2003.. Gerhart Baum varnade 1999 för att byggandet av den ”allvädersväg” som Lundin förbereder från Rub Kona till Thar Jath i Unity State kommer att leda till ännu fler fördrivningar och mord på lokalbefolkningen. År 2000 kom även den kanadensiska regeringen med en rapport som konkluderade: Oljeutvinningen förvärrar inbördeskriget. Gerhard Baum har uttryckligen uttalat att han träffade Bildt och förklarat för honom att oljebolagen förvärrade kriget i Sudan. Bildt visste alltså men gorde ingenting. Värre: april 2007 försökte Bildt att föra Riksdagens konstitutionsutskott bakom ljuset när han påstod att Lundin Petroleum hade medverkat till att skapa fred i Södra Sudan. Ingen av de som förhörde honom – Peter Eriksson Miljöpartiet, eller Morgan Johansson, SAP , hade tydligen läst FN:s rapporter.

Bildt har inte bara tjänat pengar på Lundin Petroleum under pågående krig i Sudan, han har även tjänat pengar på Irakkriget:  Bildt lät sig 2002 värvas av The Committé for the Liberation of Iraq, med ordförande Bruce P Jackson, som just avgått som chef för världens största försvarsindustri, Lockheed Martin. I denna ifrågesatta ”frihetskommitté” ingick även äventyraren, irakiern, Ahmed Chalabi som i Libanon har anklagats för förskingring av 22 miljoner dollars – fint sällskap! – Bildt börjar jobba och lobba för Irakkriget med tidningsartiklar i inhemska såväl som utländska tidningar. Samma år ingick Bildt i styrelsen för kapitalförvaltaren, Legg Mason, som investerar miljarder i Lockheed Martin. Under Irakkriget fördubblades värdet på Lockheed Martins aktier och Legg Masons aktier steg därför också kraftigt.

Bildt fick som styrelseledamot i Legg Mason aktieoptioner för 9 miljoner kronor – och nu blir det ännu bättre – han placerade en del av dem i Legg Masons dotterbolag Royce & Associates, ett dotterbolag som äger USA:s största porrfilmsproducent och porrdistributör, New Frontier. Ekonomi-journalisten Sten Sjögren på Göteborgs-Posten begärde och fick av regeringskansliet ut den exakta summan för Bildts placeringar i Royce & Associates, nämligen 246 368 kronor.

Kan Carl Bildt sitta kvar som utrikesminister?

Maj Wechselmann...

…är regissör och dokumentärfilmare och kom i september med filmen En trovärdig man? Varför utreds Carl Bildt för folkrättsbrott? som handlar om Carl Bildts tid som styrelseledamot i Lundin Oil och vilka konsekvenser bolagets handlande hade för de områden och den befolkning där de verkade. Inför Europaparlamentsvalet 2009 stod Maj Wechselmann på 13:e plats på Vänsterpartiets lista.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.