Foto: Ludvig Thunman
Debattinlägg

”Pröva kristna irakiers asylansökningar på nytt”

opinon ·

”Vi i ADFA anser att personer vars folkgrupper utsatts för folkmord skulle behöva omfattas av begreppet särskilt ömmande omständigheter”, skriver Nuri Kino.

Om debattören

Nuri Kino
Journalist, författare och grundare av människorättsorganisationen ADFA, A Demand For Action

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I min förra text ”De kämpar för en folkgrupp och väljer bort en annan” skrev jag om hur politiker och många andra hukat vad gäller offer för etnoreligiös rensning i Irak.

Sverige fortsatte att tvångsutvisa dessa människor trots att till exempel Europarådet kritiserade utvisningarna. Nu lever många av dem som vi försökte hjälpa för många år sedan gömda i Sverige.

Jag har fått svar på mitt debattinlägg, men tyvärr inte av politikerna den främst var riktad till.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och andre vice ordförande Emma Henriksson skriver i en debattartikel i tidningen Dagen regeringen snabbt måste återgå till lagstiftningen om synnerligen och särskilt ömmande omständigheter:

”Det beslut som sannolikt allra mest berör det stora antalet unga ensamkommande från Afghanistan är att regeringspartierna med sin tillfälliga lag tagit bort möjligheten att bevilja uppehållstillstånd när det finns synnerligen eller särskilt ömmande omständigheter. Den möjligheten borde återinföras.”

Centerpartiets partiledare Annie Lööf och migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson skriver i Expressen:

”Särskilt/synnerligen ömmande omständigheter bör återinföras i utlänningslagen. Centerpartiet röstade nej när en majoritet i riksdagen, via den tillfälliga lagen för ett år sedan strök den här delen. Men för att det verkligen ska göra skillnad i just det här läget skulle även fler behöva omfattas av det mer generösa begreppet särskilt ömmande omständigheter.” ”I just det här läget”, alltså gällande afghanska medborgare.

Vi i ADFA anser att personer vars folkgrupper utsatts för folkmord skulle behöva omfattas av begreppet ”särskilt ömmande omständigheter”. Vi vill att dessa människors asylansökningar ska prövas på nytt, denna gång mot att flera parlament världen över erkänt att det pågår ett folkmord mot dem.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.