Till vänster. Kristna grupper demonstrerar mot det ökade våldet mot kristna i Irak och Syrien, på Medborgarplatsen i Stockholm (Arkivbild). Foto: Jack Gruber, Sören Andersson / TT
Debattinlägg

”Trump – inget hopp för mellanösterns kristna”

Publicerad

OPINION · ”Nu har Trump-administrationen sänkt totala antalet flyktingar till att bli 50 000, med andra ord kommer inte fler än högst 20 000 kristna komma till USA”, skriver Nuri Kino.

Om debattören

Nuri Kino
Journalist, grundare av organisationen ’A Demand For Action’

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

President Donald Trumps påstående om att han ska premiera kristna flyktingar från Mellanöstern och Norra Afrika stämmer inte. Obama gjorde inte heller det.

Min organisationA Demand For Action” föreslog på plats i Washington redan vintern 2014 att offren för ett folkmord skulle premieras, allt enligt rådande konventioner.

Sedan invasionen av Irak 2003 har antalet kristna assyrier/syrianer/kaldéer och armenier minskat från att vara 1,4 miljoner till ungefär 200 000 idag.

Detsamma gäller (procentuellt) andra icke-muslimska minoriteter så som mandéer och yezidier. Under sommaren 2014 började ISIS och andra jiahdistgrupper invadera stora delar av Irak och Syrien.

ISIS basunerade ut att de skulle döda alla som inte konverterade till islam. Och terroristorganisationen satte det i verket.

Kristna fick tre val ”konvertera, fly eller dö”, yezidier fick inte ens det.

När terroristerna som själva är sunniter var ”klara med” ickemuslimer började de attackera shiiter och moderata sunnimuslimer.

Jag har de senaste månaderna, ända sedan Trump blev vald till president blivit förvånad över den okunskap som råder på många medieredaktioner i så väl USA, Sverige och resten av Europa.

Både folkmorden på yezidier och kristna har erkänts av bland andra den förra amerikanska regeringen, det brittiska parlamentet och Europaparlamentet.

Det handlar inte om en religion, om att vara muslim, kristen eller yezidé utan om vilka som är offer för folkmord och enligt FN:s stadgar ska gå före i flyktingkön, något som i praktiken långt ifrån har följts.

Inte nog med att de tvingats fly sina länder hals och över huvud med bara kläderna de hade på sig, om de lyckades göra det med livet i behåll, så förföljs de sedan också i flyktingläger i grannländerna till Syrien och Irak.

Tragiskt och ofattbart pinsamt för Sverige, även här, på våra asylboenden.

USA tog emot ungefär 85 000 flyktingar under 2016. De är alla kvotflyktingar och har gått igenom flera års undersökningar av FN:s flyktingorgan UNHCR och av amerikanska underrättelsetjänster och migrationsmyndigheter.

Man kan inte komma till USA på samma sätt som man kan komma till Sverige och ansöka om asyl på plats.

Antalet flyktingar som kommit till USA sedan invasionen av Irak är en försvinnande liten del i jämförelse med Sverige.

Under ett år kom det fler irakiska flyktingar till Södertälje än till hela USA samtidigt som landets regering stoltserade med sina få tusen i medier som bugade och bockade och rapporterade som att det var en toppnyhet.

Samma USA som på falska grunder totalförstörde den irakiska infrastrukturen och tio år senare finansierade så kallade rebeller i Syrien, en opposition som bland annat bestod av islamister som inte anser att ickemuslimer har rätt att leva.

Av dem som kom till USA från Irak i fjol tillhörde 46 procent Mellanösterns religiösa och etniska minoriteter (kristna). 38 000 kristna kom till USA 2016.

Till viss del beror det på att kritiken mot USA för att ha lämnat kristna i Irak i sticket stor, därför höjde landets regering antalet som fick komma till dit. Syrier från etnoreligiösa minoriteter utgjorde ungefär 2 procent.

Obamas regering bestämde att man 2017 skulle USA ta emot 110 000 flyktingar, om man jämför procentuellt med 2016 så beräknades kristna och andra ickemuslimska minoriteter uppgå till 50 000.

Men nu har Trump-administrationen sänkt totala antalet flyktingar till att bli 50 000, med andra ord kommer inte fler än högst 20 000 kristna komma till USA.

Men låt säg att endast kristna får komma som kvotflyktingar till USA i år så är Trumps utspel inte som det verkar i medier i alla fall. Det ska ju komma allt som allt 50 000 flyktingar till hans land. Någon har räknat fel.

Det som startade som utrensning av ickemuslimer utvecklades till att bli ett krig mot mänskligheten, mot världsarvet, mot civilisationen, mot alla religioner och etniciteter.

Nu har en stor del av världen bestämt sig för att bekämpa terrorsekten ISIS, det är dags att på medieredaktioner börja plugga Internationella brottmålsdomstolen ICC.

Krigsförbrytare måste ställas inför rätta för att om inte annat statuera exempel, förhoppningsvis blir det detta till en realitet snart.

Jag har tidigare bett utrikesminister Margot Wallström (S) gå i bräschen för detta i FN:s säkerhetsråd.

Dags att åter göra oss stolta över Sveriges kamp för de allra svagaste.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Religion

Mer i ämnet