Nyheter som engagerade under valveckan

Publicerad

SVT:s Facebook-karta visar vilka valfrågor som var stora under valrörelsen – dag för dag. Här är några exempel på nyheter som låg bakom att vissa ämnen slog igenom på plattformen veckan före valet.

Facebook-kartan är ett bidrag till ordning i ett osorterat informationslandskap på sociala medier och utgår från en databas bestående av cirka 850 sidor eller öppna grupper, som alla på ett eller annat sätt pratar om valfrågor.

”Detta verktyg kommer inte att lösa problemen, men bidra till större transparens”, skriver SVT:s Helena Olsson och Malin Dahlberg på SVT Opinion.

Artiklarna som har lästs in i Facebook-kartan har kategoriserats av SVT Opinions redaktion utifrån de tio viktigaste valfrågorna enligt Novus augustiundersökning.

Aktörerna har samlats in genom öppna sökningar på ovannämnda valfrågor i verktyget Crowdtangle.

Listorna har sedan gallrats manuellt efter både relevans och storlek. Alla riksdagspartier finns representerade, men urvalet gör inte anspråk på att vara heltäckande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Facebook-kartan

Mer i ämnet