Debattinlägg

Oansvarigt av Kitty att sprida myterna om P-piller

Professorer och docenter i gynekologi:

P-piller P-piller betraktas av många som något farligt. Det senaste exemplet är P3-profilen Kitty Jutbring som på SVT Debatt (8/4) kallar kvinnor som äter p-piller för ”försökskaniner” och berättar att hormonerna leder till blödningar, minskad lust och en lång rad andra hemskheter. Bakom detta ligger myter och missförstånd. Det skriver Kristina Gemzell Danielsson, Lena Marions och Jan Brynhildsen, samtliga överläkare i gynekologi.

När p-piller kom ut på marknaden på sextiotalet var de något av en revolution. De var ett viktigt steg i den kvinnliga frigörelsen; en preventivmetod som kvinnor kunde sköta själva och därmed ta eget ansvar för sin sexualitet. Betydelsen av detta för kvinnans möjligheter att själv ta kontrollen över sitt liv kan inte överskattas. I dag ser vi något av en backlash; p-piller betraktas av många som något kvinnor måste sätta i sig för männens skull.

Det senaste exemplet på detta är hur P3-profilen Kitty Jutbring på SVT Debatt (8/4) kallar kvinnor som äter p-piller för ”försökskaniner” som uppmuntras att ”proppa i sig hormoner dagligen” och berättar att hormonerna leder till blödningar, minskad lust och en lång rad andra hemskheter.
Bakom detta ligger myter och missförstånd. I grunden handlar det om okunskap om hur forskningen och utvecklingen gått framåt.

Under de femtio år som p-piller nu har funnits tillgängliga har miljarder kvinnor använt metoden och bara idag räknar man med i runda tal hundra miljoner användare. Detta innebär att det finns mycket kunskap och att det knappast kan betraktas som ”försökskaninverksamhet”.

De hormoner som vanligen förekommer i p-piller, östrogen och progesteron, är inga främmande substanser utan kopior på de hormon som finns naturligt i kvinnokroppen. Ändå sprids i medierna bilden av hormoner som något onaturligt och farligt.

Medierapporteringen om p-piller i Sverige fokuserar, jämfört med i andra länder, nästan uteslutande på risker och hot. Det har av allt att döma påverkat skolans redan bristfälliga sexualundervisning samt personalen på ungdomsmottagningar och mödravårdscentraler. Vid varje ”larm” om p-piller kan vi direkt se en minskning i förskrivningen och en ökning i antalet oönskade graviditeter och aborter.

Studier visar att kvinnor i Sverige har fler oönskade graviditeter jämfört med både övriga Europa och USA. Faktum är att Sverige har det högsta antalet oönskade graviditeter i Norden. Mycket tyder på att detta hänger samman med att Sverige också särskiljer sig som ett av de länder där förskrivningen av p-piller och andra effektiva preventivmetoder är allra lägst.

Ansvaret för detta kan sökas i en snedvriden bild av naturlighet. Talet om att användning av p-piller skulle vara “onaturligt” är direkt vilseledande. Faktum är att kvinnor förr i tiden var gravida mycket oftare och hade mycket färre ägglossningar och menstruationer under ett liv än vad kvinnor har i Sverige i dag. Det är följaktligen egentligen onaturligt att ha så många ägglossningar som en kvinna har i dag. Det påstått naturliga är med andra ord inte något bra i sig. Tvärtom kan det som förr betraktades som naturligt i dag lika gärna beskrivas som skadligt och potentiellt livsfarligt.

Ändå är det just p-piller och andra hormonella preventivmedel som målas ut som farligt.
Som alternativ förespråkas generellt kondom. Och kondom är onekligen bra för att skydda mot könssjukdom, men är inte ensam ett 100 procent effektivt preventivmedel. Risken att bli gravid med kondom är cirka sex gånger högre än om man skyddar sig med kombinerade p-piller, moderna spiraler eller p-stav. I vissa fall kan risken vara upp till 25 gånger högre. Detta ger dock sällan eller aldrig några löpsedlar.

Vill man ha ett fullgott skydd mot både oönskad graviditet och könssjukdomar så är kombinationen av hormonellt preventivmedel och kondom att föredra. Det finns även andra effektiva preventivmetoder för dem som inte kan eller vill använda p-piller. P-stav, p-ring, hormon- och kopparspiral är alla effektiva metoder, som dessutom kan glömmas bort utan att det påverkar effektiviteten. Samtliga av dem kan med fördel kombineras med kondom.

Visst kan p-piller och andra hormonella preventivmedel ge biverkningar som kan vara besvärliga, därom råder det inga tvivel. Men den absoluta majoriteten av dessa är ofarliga och försvinner om man byter till en annan preventivmedelsmetod. Allvarliga biverkningar är mycket ovanligt!

P-piller är ett effektivt och stabilt skydd, som för de allra flesta fungerar bra. De erbjuder dessutom betydande positiva hälsoeffekter vilka är betydligt större än den låga risk som finns för allvarliga bieffekter. Dessa positiva hälsoeffekter inkluderar skydd mot allvarliga sjukdomar som livmodercancer och äggstockscancer men också bevarad framtida fertilitet.

Skrämselpropagandan mot den preventivmetod som är dokumenterat mest effektiv är därför både orimlig och oansvarig.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.