Foto: Erlend Aas/NTB/TT
Debattinlägg

”Obegripliga argument från Fi om snuset”

”Att snusa en svensk prilla är ingen större risk för miljö och sociala förhållanden än att dricka en kopp kaffe eller äta en banan. Kritiken från FI är helt missriktad”, skriver debattören.

Om debattören

Jörgen Warborn (M)
Riksdagsledamot och tredjenamn på EU-listan

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Sluta drick kaffe, ät ingen mer choklad och köp för allt i världen inga bananer. Så skulle förlängningen låta på det resonemang Farida al-Abani (FI) för om snuset.

I motsats till henne vill jag se mer av rättvis och fri handel i världen – det lyfter både människor och länder ur fattigdom. Då är verkligen inte lösningen att bannlysa vare sig snus, kaffe, kakao eller utländsk frukt.

”Snuset är inte svenskt!” skanderar Farida al-Abani från Feministiskt Initiativ i sin attack mot oss som värnar svenskarnas rätt att snusa. Det är nog få som håller med henne om det.

Snuset har funnits i Sverige i minst 200 år och är en djupt rotad del av svensk kultur. Det är en kultur som jag gärna vill dela med mig av till resten av Europa.

I dag är nämligen EU:s tobakspolitik galen. Export och försäljning av snus är förbjudet i alla EU-länder förutom Sverige. Samtidigt fortsätter rökningen att skörda offer i snabb takt över hela Europa.

Alla existerande tobaksprodukter är tillåtna i EU, förutom den minst farliga tobaksprodukten – svenskt snus. Var finns egentligen logiken i det?

Svaret är att det inte finns någon logik. Det faktum att svenskt snus är förbjudet gör dels att EU:s 100 miljoner rökare går miste om ett betydligt bättre alternativ, dels att Sverige går miste om miljardbelopp i exportintäkter. Därför behöver exportförbudet avskaffas, så att vi kan sälja svenskt snus i hela EU.

Det svenska snuset är föremål för rigorös kontroll både av myndigheter och av de företag som producerar det. Detta för att säkerställa både att livsmedelsregler upprätthålls och för att frågor om miljö och arbetsförhållanden i hela leverantörskedjan kan garanteras.

Att snusa en svensk prilla är alltså ingen större risk för miljö och sociala förhållanden än att dricka en kopp kaffe eller äta en banan. Kritiken från FI är helt missriktad.

Istället skulle en förändring av EU:s tobakspolitik, så att svenskt snus får säljas i resten av EU, ha flera positiva effekter här hemma och i unionen.

Skulle fransmännen och italienarna snusa istället för att röka skulle vi kunna spara tusentals liv i EU varje år. Sverige har nämligen lägst andel rökare i hela Europa.

En stor orsak till detta är det svenska snuset.

Det innebär markant färre fall av tobaksrelaterade sjukdomar än i resten av EU. Snus är förstås ingen hälsoprodukt, men dess betydelse för att minska ohälsotalen är väl belagda och omöjliga att bortse ifrån.

Ovanpå detta skulle cigarettbolagens skadliga monopol kunna utmanas och Sverige få del av stora exportintäkter.

EU:s sätt att behandla det svenska snuset är för mig också ett tydligt tecken på att det som ska vara en fri och öppen EU-marknad i praktiken inte är det.

Därför är värnandet av det svenska snuset för mig en principfråga.

För handelns, ekonomins och den europeiska folkhälsans skull behöver snuset en ny ambassadör i Bryssel. Den rollen tänker jag ta på mig.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.