Foto: Henrik Montgomery/TT
Debattinlägg

”Öka rörligheten mellan Sverige och Norge”

EU ·

”Byråkratikrångel begränsar utbytet och rörligheten mellan Sverige och Norge”, skriver Henrik von Sydow och Erik Bengtzboe, båda (M).

Om debattörerna

Henrik von Sydow
Ordförande i riksdagens skatteutskott (M)
Erik Bengtzboe (M)
Riksdagsledamot i utbildningsutskottet  

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I dag driver vi valkampanj på Egertorget i Oslo tillsammans med den norska Europaministern och Unge Høyre för att uppmärksamma de 90 000 svenskar som bor och jobbar där att det enkelt och viktigt att rösta i valet till Europaparlamentet.

Det är ett tillfälle att göra sin röst hörd för fler jobb och en öppenhet som gör det enklare att bo, arbeta, pendla och handla i hela Europa – även med Norge.

Sverige är ett av världens mest globaliserade länder. Vår öppenhet har tjänat oss väl och omkring en halv miljon svenskar bor utomlands – många av dem är ungdomar. I Oslo är var tionde invånare svensk medborgare, och var femte ungdom du möter på gatorna i Oslo kommer från Sverige.

Norge är också, tillsammans med Tyskland, Sveriges största exportmarknad. Vi exporterar mer till Norge än till Kina, Ryssland, Brasilien och Indien tillsammans.

Ändå är Norge ett av de länder som företag ofta nämner som problematiskt att handla med.

Enligt en studie som gjorts av Kommerskollegium upplever svenska företag att det är krångligt att handla med Norge.

Det är främst i områden som e-handel, momsregler, tull och som svårigheter upplevs. Norge har genom EES-avtalet förbundit sig att följa EU:s regelverk, vilket innebär att Sverige kan exportera de flesta varorna tullfritt till Norge.

Däremot tillhör inte Norge EU:s tullunion vilket gör att handel över gränsen innebär administrativt arbete och höga tullavgifter inom handel med till exempel mat och fisk.

Det är olyckligt – och bygger onödiga hinder i vår handel med vårt grannland.

Till det som också förhindrar rörligheten över gränsen till Norge är brist på samordning av funktioner som underlättar för människor att jobba. Det är till exempel svårt att veckopendla med svenskregistrerad bil till Norge, det kan vara krångligt få arbetslöshetsförsäkring och det är långa väntetider på ett särskilt id-kort för att få jobba i den norska byggindustrin.

Och på samma sätt kan norrmän uppleva krångel i vår byråkrati som begränsar utbytet och rörligheten.

Att många svenska ungdomar får viktig arbetslivserfarenhet i Norge är bra också för den svenska arbetsmarknaden. Mot den bakgrunden är det också glädjande att många gränshinder för den som jobbar i eller arbetspendlar till Norge lösts.

Genom ett aktivt arbete har regelkrånglet minskat, det finns i dag mer information och myndigheter samordnar så att det blir enklare att behålla försäkringar med mera mellan länderna.

Detta är en utveckling som behöver bejakas.

Öppenhet, fri rörlighet och frihandel bygger både Sverige, Norge och Europa starkare.

Vi vill att Europa ska vara öppet för människor och för handeln över gränser – både inom EU och med länder utanför. Då växer vår ekonomi och jobben blir fler.

Det är viktigt att använda sin röst i Europaparlamentsvalet så den underlättar resor, pendling och att bo och arbeta i hela Europa och i länder utanför EU som Norge.

Alla de många svenskar som bor utomlands och i Norge har goda skäl att rösta på fler jobb, fri rörlighet och ett öppet Europa.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.