Debattinlägg

Ökat kollektivboende är lösningen på bostadsbristen

BO TILLSAMMANS ·

Andréa Ström, riksordförande Moderata Studenter om bostadsbristen:

BO TILLSAMMANS För många börjar studentlivet med en febril jakt på lägenhet. Genom att ta bort regeln som gör att bostadsrättsföreningar kan säga nej till andrahandsuthyrning, underlättar vi för dem som vill bo i kollektiv. Det kan lika gärna vara unga liberala entrepenörer som vår nya jämställdhetsminister. Det är dags att göra upp med myten om kollektiven som ett vänsterfenomen, skriver Andréa Ström, riksordförande Moderata Studenter.

Många associerar det kollektiva boendet med filmer som Lukas Moodyssons Tillsammans eller som ett fenomen inom den proggiga vänsterrörelsen. Den bilden kunde inte vara mera fel.

Istället är det de unga liberala entreprenörerna som skapar egna livsstilsboenden i takt med storstadens puls. Ett exempel på detta kunde vi se i Dagens nyheters artikel om Hus 24 i Gamla stan i Stockholm, där unga ambitiösa människor valt att göra sitt hem till sin arbetsplats.

Förr i tiden var det nästan lika självklart att bo i ett kollektiv en period av sin studietid som att köpa kurslitteratur. Det var en del av studentkulturen, ett sätt att få hjälp med sina vardagssysslor och att bygga nätverk. För många unga är det en berikande upplevelse att leva med andra och tillsammans växa in i vuxenvärlden.

Tyvärr håller den möjligheten på att försvinna.

I samband med att den högre utbildningen blev tillgänglig för alla människor i Sverige utvecklades ett studentliv där det kollektiva boendet var det nav kring vilket hela tillvaron kretsade. Det var där man fann trygghet, gemenskap, inspirerande diskussionspartners och knöt livslånga vänskapsband. Inte minst innebar det gemensamma boendet en möjlighet för många att klara sig ekonomiskt genom sin studietid.

I våra klassiska studentstäder Uppsala och Lund är det fortfarande vanligt med olika former av delat boende, men i resten av landet håller traditionen att bygga gemensamma boenden på att försvinna. Moderata Studenter tror på valfrihet och vill att landets studenter ska kunna välja hur de ska bo. Vi vill se ett utbud av stora och små lägenheter, med varierande planlösningar som är anpassade efter olika behov och livssituationer. Vi måste bejaka att vissa människor gärna bor tillsammans medan andra vill bo själva.

Det gemensamma boendet är en tradition som Moderata Studenter vill värna i Sverige. Runt om i Europa bor de flesta studenterna tillsammans i större lägenheter inne i stadskärnan. Tyvärr begränsas denna möjlighet i Sverige av oppositionen.

Tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna stoppade Socialdemokraterna i höstas regeringens förslag att ta bort den regel som innebär att bostadsrättsföreningar kan säga nej till andrahandsuthyrning om det inte finns ”beaktansvärda skäl”.

Dessutom har det under en längre tid varit trendigt att bygga små lägenheter till studenter, så att varje student får ett eget boende. De flesta unga drömmer om en egen lägenhet, men de som faktiskt lyckas få tag på en är för få. Allt för ofta handlar det istället om att hitta tak över huvudet.

Genom att låta flera personer dela kök och badrum i exempelvis en större lägenhet, kan byggherrarna få ner sina kostnader avsevärt – och fler boenden kan byggas.

Moderata Studenter vill se en ökad tillgänglighet av bostäder för unga i kombination med nybyggnation. Oppositionen måste sluta motverka ungas inträde på bostadsmarknaden omedelbart – så att fler unga får chansen att flytta hemifrån och ta steget att bli vuxna.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.