Debattinlägg

Ökningen av psykisk ohälsa bland barn kan bero på mobilstrålning

MIKROVÅGSSTRÅLNING ·

Mona Nilsson svarar Anna-Karin Hatt om riskerna med trådlös teknik:

Den explosionsartade ökningen av trådlös teknik gör att vi utsätts för allt mer mikrovågsstrålning. It-minister Anna-Karin Hatt vill göra svenska skolor ännu mer uppkopplade – men vårt mobila samhälle börjar få konsekvenser. Fler datorer ger mer strålning som i längden kan leda till sömnproblem, depressioner och ADHD, skriver Mona Nilsson, Strålskyddsstiftelsen, i en replik.

Svenska barn lider allt mer av sömnproblem, har svårt att koncentrera sig och är ledsna. De ges allt mer sömnmedel, antidepressiva medel och ADHD-mediciner. Ökningen av den psykiska ohälsan och sömnproblemen har beskrivits om och om igen de senaste åren, senast i Svenska Dagbladet förra veckan.

Aldrig tidigare har så många barn och ungdomar sökt hjälp vid barn- och ungdomspsykiatrimottagningarna. Den ökade förskrivningen kan inte enbart förklaras med att läkarna blivit mer benägna att skriva ut piller. Barnen och ungdomarna mår inte bra i Sverige i dag. Problemen gäller även unga vuxna. Aldrig tidigare har så många unga vuxna haft sömnproblem och mått psykiskt dåligt. Vi måste titta på alla möjliga orsaker till problemen. Vad är det som har förändrats i vår miljö och vårt sätt att leva?

Det finns en miljöfaktor som ökat kraftigt i vår miljö, i barnens skola och i deras hem. Barns och ungas exponering för mikrovågsstrålning från trådlös teknik har fullständigt exploderat under de senaste fem-sex åren. Betydligt fler barn använder mobiler och surfar på internet med trådlös uppkoppling,  samtidigt som nästan varje skola har infört wifi. Barn exponeras dessutom passivt redan i fosterstadiet för föräldrars mobilers strålning. Det trådlösa datanätverket finns i hemmet och bakom väggen till grannen. Från sovrumsfönstret ses allt fler mobilmaster.

Svenska barn växer i dag upp omgivna av nivåer av mikrovågsstrålning som ingen tidigare generation utsatts för.

IT-minister Anna-Karin Hatt samt Centerns utbildningspolitiska talesperson Ulrika Carlsson vill i en artikel på SVT Debatt att våra barns exponering ska öka ännu mer. Hon är ”helt övertygad om att ökad användning av datorer i skolan är svaret på flera av skolans problem”. Men det är precis tvärtom.

Strålningen orsakar inlärnings-, koncentrations- och minnesproblem vilket vi knappast vill se öka i skolsalarna. Många lärare och elever kan överhuvudtaget inte vistas i skolan längre sedan wifi installerats, och en bärbar dator getts till varje elev. Strålningen ger dem hjärt-, koncentrations- och inlärningsproblem, huvudvärk och hudutslag, berättar de.

Sedan decennier har forskare beskrivit att mikrovågor orsakar de symtom som allt fler barn lider av: sömnproblem, koncentrationsproblem, depressioner, ångestattacker och stress. Effekterna har bekräftats av de senaste årens forskning.

Exempelvis visade forskare vid Yale University förra året att möss som  exponerats för mobilstrålning i fosterlivet får ADHD-symtom och försämrat minne som vuxna. En undersökning har visat att de barn som utsatts mest för mobilstrålning under fostertiden och de första levnadsåren löpte ökad risk för beteendestörningar vid sju års ålder. Tyska läkare har visat att barn som exponeras för strålning från mobilmaster i ökad utsträckning får sänkta halter av ett ämne, fenyletylamin, som också är förändrat hos barn med ADHD. Läkarna konstaterade också att ämnen som dopamin, som kopplas till depressioner, påverkades negativt – liksom ämnen som tydde på ökad stress.

Flera undersökningar har visat att de ungdomar som använder mobilen mest också har ökad risk för psykisk ohälsa. Närboende till mobilmaster har sömnproblem och koncentrationsproblem. Flera stress- och sömnforskare har bekräftat att strålningen har en sömnstörande och stressande effekt på hjärnan.

Häromdagen kom en ny internationell rapport om forskningen på området från 29 internationella experter, som drar slutsatsen att effekter av strålningen nu är fullt klarlagda. Rapporten pekar på risk för samma symtom som ökar bland de allt mer mikrovågsbestrålade svenska barnen och ungdomarna.

Vi måste sluta att utsätta våra barn och ungdomar för den trådlösa teknikens kända risker. Minimera användningen av mobiler, surfplattor och trådlöst uppkopplade datorer. Återgå till fast säker telefon och använd fast internetuppkoppling till datorn i hemmen och i skolorna.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.