Ulf Kristersson (M)
Foto: SVT
Debattinlägg

”Kristersson avskyr svenska modellen”

Vårbudgeten ·

”Sanningen är att Ulf Kristerssons omsorg om de svenska statsfinanserna är både yrvaken och hycklande”, skriver Fredrik Olovsson (S).

Om debattören

Fredrik Olovsson
Ordförande i riksdagens finansutskott (S)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I förmiddags kommenterade Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson den vårbudget som regeringen presenterade i dag.

Bland annat sa han sig vara orolig över ökande utgifter och hållbarheten i de offentliga finanserna. Vid första anblick uppfattar man kanske Ulf Kristersson som en försiktig och ordningsam politiker.

Sanningen är dock att Kristerssons omsorg om de svenska statsfinanserna är både yrvaken och hycklande. När Ulf Kristersson satt i regeringsställning levde han nämligen efter helt andra principer.

Under sina fyra år som minister genomfördes den ena ofinansierade skattesänkningen efter den andra.

Samtidigt underlät han som socialförsäkringsminister att lägga fram en enda reform som bedömdes ha någon större effekt på de stigande kostnaderna för sjukförsäkringen.

Att driva igenom ofinansierade skattesänkningar i miljardklassen går alltså utmärkt – men inte ens med regeringens ansvarsfulla finansiering kan förstärkningar av välfärden accepteras.

Därför är det inte förvånande att Moderaterna hösten 2014 för tredje gången i modern tid lämnade efter sig både stora revor i välfärden och underskott i statsfinanserna på tiotals miljarder.

Varför är det så stor skillnad mellan vad Kristersson säger i debatterna och vad han gör i praktiken? Sanningen ligger kanske i att Ulf Kristersson alltid har avskytt den svenska modellen.

Han uttrycker sig numera ganska vagt men förr om åren var han tydligare. Ulf Kristersson förklarade 1990 att han ser det som sitt uppdrag som moderat att ”bekämpa och avveckla välfärdsstaten”.

I sin bok Non-working generation, utgiven 1994, jämför han den svenska arbetsmarknadsmodellen med apartheid. Detta är inga lösryckta citat som kan skyllas på ungdomligt oförstånd.

När Ulf Kristersson skrev detta var han i samma ålder som Annie Lööf (C) när hon blev partiledare och näringsminister. Till skillnad från sina företrädare i den moderata partiledningen har han inte heller tagit avstånd från dessa åsikter.

Därför bör Ulf Kristerssons nyfunna omsorg om de offentliga finanserna tas med en nypa salt. Skulle han få chansen som finansminister talar allt för att han kommer att återgå till samma ofinansierade skattesänkningar som tidigare.

Jag hoppas att väljarna genomskådar hyckleriet så att Ulf Kristersson aldrig får chansen att göra verklighet av sina idéer.

Fakta Vårbudgeten

  • I morse, onsdagen den 13 april klockan 08.00 presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens vårbudget. Under eftermiddagen hålls en budgetdebatt i riksdagen.
     
  • I vårbudgeten beskriver regeringen sin syn på det ekonomiska läget, sin prognos för framtiden och vilka politiska prioriteringar man vill göra. Främst är vårbudgeten en förberedelse inför den mer utförliga höstbudgeten även om några konkreta förslag på reformer brukar ingå.
     
  • I vårbudgeten presenteras också ändringsförslag för det nuvarande året. Man justerar olika poster utefter hur förutsättningarna har förändrat sedan höstbudgeten klubbats. I år är det främst flyktingmottagandet som gjort att korrigeringar krävts.
     
  • I förra veckan presenterade regeringen att statsbidragen till kommunerna höjs permanent med 10 miljarder kronor, som en del i en uppgörelse med Vänsterpartiet och motiveras med de ökade kostnaderna i samband med flyktingmottagandet.
     
  • De borgerliga partierna kommer att lägga enskilda motförslag, så kallade vårmotioner, och regeringen ska sedan samla tillräckligt stöd i riksdagen för sin budget.

Källa: SVT Nyheter

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.