Jonas Sandwall (KD) skriver om Kristdemokraternas pressade läge. Foto: Henrik Montgomery/TT/Privat
Debattinlägg

”Rikspolitiker och lokala politiker har olika uppfattningar”

”Många folkvalda och kärnväljare har under de senaste åren engagerat sig i flyktingsituationen. Dessa människor upplever att de kämpar för de utsattas rättigheter, men att man inte får uppbackning från rikspolitiken. Här finns ett upplevt avstånd som återspeglas i siffrorna”, skriver kommunpolitiker Jonas Sandwall (KD).

Om debattören

Jonas Sandwall (KD)
Kommunpolitiker i Uddevalla

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Att KD har ett pressat läge är alla medvetna om. Frågan är hur vi hamnade här och hur vi tar oss vidare?

Enligt min mening har situationen uppstått genom att det finns en upplevelse av ett ökat avstånd mellan rikspolitiken och de lokala partiavdelningarna samt kärnväljare.

Ett avstånd som exempelvis tydliggjordes i SVT:s Valkompass där de nyligen gav påståendet ”Sverige ska ta emot färre flyktingar” till rikspolitiker och lokala politiker. På riksplanet svarade KD att det är ett ”Ganska bra förslag”. På det lokala planet svarade hela 72% att de tyckte det var ett ”Dåligt förslag”. Här har man olika uppfattningar.

En annan bidragande faktor är att KD har många folkvalda och kärnväljare som under de senaste åren engagerat sig i flyktingsituationen.

Dessa människor upplever att de kämpar för de utsattas rättigheter, men att man inte får uppbackning från rikspolitiken. Även här finns ett upplevt avstånd som återspeglas i siffrorna. 

Finns det då en väg framåt och uppåt? Jag tror på ett självklart ja! KD behöver återta ledartröjan i att driva en relevant, värderingsdriven politik i en värld där vi ser en nedmontering av rättigheter och värde för både barn och äldre. Här har Kristdemokratin en viktig roll att spela.

Just nu är ett av Sveriges största hot den växande nationalismen och populismen.

Nazismens framfart började med att man gav inflytande till de som ville omdefiniera människovärdet. I frågan kring SD:s inflytande har många diskuterat hur viktig en värdegrund egentligen är.

Nyligen kunde vi läsa att judar och samer i SD-företrädares förvridna värld inte är svenska nog. Värderingar betyder allt. Vi har därför som demokrati inte råd att normalisera SD:s politik. Här tror jag på KD som en självklar motkraft till denna normalisering.

Kring mitt barndomshem i Småland finns allt det där typiskt svenska. Röda stugor, vajande flaggor, kyrkor och skog. Men det svenska stannar inte där. Småland och många andra delar av landet tömdes under utvandringsåren på nära 1,5 miljoner människor. Denna historia är också en lika stor del av det svenska. För varje bygd, socken, region och nation står i olika tider inför både utvandring såväl som invandring.

När vi idag ser flyktingen i ögonen så är det faktiskt vårt ansvar att känna till vår egen historia. Kanske kan detta leda till att vi börjar samtala istället för att anklaga?

Sverige behöver en Kristdemokrati som är en modig, progressiv högerkraft. Ett KD som bygger på att det omutbara människovärdet är grunden för en hållbar utveckling inom välfärd, entreprenörskap och samhälle. Kristdemokratins balans mellan rättigheter och skyldigheter – på judisk kristen värdegrund – har aldrig känts mer aktuell än idag.

I Kristdemokratins värderingar ligger svaret för en trygg vård och skola för alla, bra förutsättningar för äldre och pensionärer, växtkraft för familj och företag, samt möjligheten för den nyanlände flyktingen till en helt ny framtid.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.