Wall Street efter Brexit
Wall Street efter Brexit Foto: TT
Debattinlägg

”Sparare, agera inte i panik efter Brexit”

Brexit ·

”Se turbulensen som ett bra tillfälle att se över din sparplan”, skriver Johanna Kull.

Om debattören

Johanna Kull
Sparanalytiker på Avanza AB

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Britternas oväntade beslut om att lämna EU har fått hela världsbörsen att skaka. Och så länge vi inte vet EUs spelidé med Storbritannien, får vi räkna med att vårt börssparande kommer att fortsätta svänga snabbt den kommande tiden.

För spararna gäller det då att tänka längre än några dagar och veckor framåt.

Brexit är till 80 procent politik och till 20 procent ekonomi. Trots det ger osäkerheten kring konsekvenserna av utträdet tydliga avtryck på världens börser.

Senast vi såg samma oro var under finanskrisen 2008. Då var det dock en bankkris. Än är Brexit mer en politisk osäkerhet. Skillnaden här är viktig.

Med mer information på bordet om hur EU tänker hantera sitt första utträde kan oron dämpas. De stora rasen för bankaktier runt om i Europa signalerar att dock att det är bråttom, Europeiska banker har redan tappat 25 procent.

För oss småsparare är det såklart surt när fond/aktiekontot lyser ilsket rött, men det bör inte få oss att agera i panik.

Se istället turbulensen som ett bra tillfälle att se över din sparplan. Det absolut viktigaste vi kan göra för vår ekonomi är att ha rätt pengar på rätt ställe.

Huvudregeln är: Pengar som du ska använda inom två år, de ska inte vara på börsen. Det har inget med Brexit att göra, det ska de aldrig.

Pengar som du inte ska använda på mer än fem år däremot, de växer bäst på börsen. Visst ser vi börsfall då men också hur börsen alltid återhämtar sig.

För snittsvensken finns det heller ingen anledning till oro. Hens sparande är till stora delar säkert som en ny Volvo.

Hälften av pengarna har vi nämligen i trygga räntor. Dessutom har snittsvensken bara 1 av 6 fondkronor i Sverige- och Europafonder, fonderna som åkt på den största Brexit-smällen.

För att sätta det i perspektiv; som följd av börssmällen på minus nio procent på de europeiska börserna, har snittsvenskens totala sparkapital endast minskat med en och en halv procent. Så även om ras i enskilda fonder får dig att känna dig olustig, glöm inte att lyfta blicken. Se helheten.

Här tre enkla regler som hjälper oss sova om nätterna även när börsen skakar:

1. Sälj inte bara på grund av din oro för över Brexit.

Se över nästa krön. Börsen repar sig alltid. Håller vi regeln om att spara på börsen i plus fem år visar historiken att vi är nära 100 procent säkra på att minst få tillbaka våra pengar. I regel betydligt mer.

2. Månadsspara som vanligt och undvik att försöka tajma marknaden.

Många pratar om att de vill köpa när det är billigt och sälja när det är dyrt men tyvärr blir det ofta helt tvärtom.

Vi tenderar att köpa när börsen gått upp och alla pratar om de stora pengar de tjänat, medan vi säljer när börsen fallit så pass mycket att vi får magont. Detta undviker du genom ett kontinuerligt månadssparande. Då köper du automatiskt mer när det billigt.

3. Bredda ditt sparande.

Fondspararen bör ha en billig Globalfond som bas. Det ger dig del i hela världens ekonomi och är den lugnaste formen av börssparande. Aktiespararen bör ha minst tio olika aktier i minst fem olika branscher.

Kom ihåg, det är din ekonomi och dina behov som ska styra ditt sparande. Inte börsen, EU eller andra smått obegripliga storheter.

Johanna Kull, sparanalytiker Avanza

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.