Vin från bag-in-box i glas.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Debattinlägg

”Undvik baksmälla efter semestern”

Sommardrickande ·

”Nu när sommaren och semestertiderna äntligen är här, kan det därför vara en god idé att stanna upp och tänka till kring sina alkoholvanor”, skriver Juan-Pablo Roa.

Om debattören

Juan-Pablo Roa
Vd för IQ

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Sommar och semester. Det är en tid på året då vi dricker mer alkohol, och vi dricker också oftare. IQ är en idéburen organisation som arbetar för en smartare syn på alkohol. Inför sommarsemestern lät vi SIFO genomföra en undersökning bland 1 000 personer i Sverige.

I undersökningen uppger fler än hälften, 56 procent, att de dricker mer alkohol på semestern än annars.

Sex av tio svarar att de dricker alkohol oftare på semestern än övrig tid på året. Lika många uppger även att det är vanligare att de dricker alkohol på vardagar under semestern jämfört med resten av året.

Det är inte konstigt att vi dricker mer under semestern. Det finns få perioder under året som erbjuder lika många tillfällen att dricka alkohol som under just sommaren och semestern. Och för de flesta är det inget större problem.

Men det finns en fara med en ökad alkoholkonsumtion under en längre tid, exempelvis under semestern. Nämligen att semestervanorna för vissa kan bli svåra att bryta när ledigheten tar slut.

Nu när sommaren och semestertiderna äntligen är här, kan det därför vara en god idé att stanna upp och tänka till kring sina alkoholvanor. IQ har därför tagit fram fyra tips om alkohol till dig som har eller snart ska gå på semester:

1. Fundera över din alkoholkonsumtion, till exempel genom att testa dina alkoholvanor på alkoholprofilen.se. Testet bygger på Världshälsoorganisationens (WHO) test AUDIT som används över hela världen för att bedöma riskabla och skadliga alkoholvanor.

Att kartlägga sina egna vanor och få information om vilka risker som finns eller hur man ligger till i jämförelse med andra, har i flera vetenskapliga studier visat sig leda till att de som dricker för mycket minskar sitt drickande.

2. Bestäm dig för när och hur du tänker dricka alkohol. Med en genomtänkt målbild ökar också chansen att det blir så som du har tänkt.

Prata med din partner, vänner och/eller familj om hur ni ser på alkohol under semestern så att ni har en gemensam bild.

3. Varva med alkoholfria drycker eller drick varannan vatten. Idag finns många goda alkoholfria drycker och att varva ölen med alkoholfria varianter kan vara ett enkelt och smidigt sätt att minska sin alkoholkonsumtion.

Även att dricka varannan vatten funkar bra – det gör att du dricker mindre och att du mår bättre dagen efter.

4. Testa dina alkoholvanor igen efter sommaren. Har du testat dina alkoholvanor innan sommaren, är det smart att göra om testet efter sommaren. Då ser du hur du ligger till, om det skett förändringar och i så fall hur stora de är.

Att äta och dricka gott hör för många sommaren och semestern till men det kan vara smart att tänka efter en stund kring alkoholen. Så minskar du risken för baksmälla efter semestern.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.