Foto: DRAGO PRVULOVIC
Debattinlägg

”Vapentillgången måste stoppas”

Opinion ·

”Fem dödsskjutningar i Stockholm på två dygn i mars. Men ingen partiledare nämnde vår tids ödesfråga i sina Almedalstal: tillgången till vapen”, skriver Lisa Palm, ordförande för Feministiskt initiativ, Stockholm.

Om debattören

Lisa Palm
Ordförande, Feministiskt initiativ, Stockholm

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Bara under två dygn i mars ägde fem dödsskjutningar rum i Stockholm. Trots det finns det ingen nationell plan för att komma åt problemen. Feministiskt initiativ Stockholm har sedan tidigare krävt en tidigarelagd vapenamnesti.

Redan i februari i år gick Fi Stockholm ut i samband med en av de skjutningar som då ägde rum i Stockholm. Vi krävde tidigarelagd vapenamnesti och en nationell handlingsplan för att få stopp på tillgången och införseln av vapen.

Vi vill precis som rörelsen Förorten mot våld kalla det våld och skjutningar som präglar Sverige för en nationell kris. Men trots att det bör ses som en nationell kris, en angelägenhet för hela landet när så många unga män väljer att ta till skjutvapen, var det inte en enda partiledare i sina Almedalstal som ville prata om det faktum att så många unga människor har förlorat sina liv på grund av vapentillgången.

Unga män dör. Vänner och familjer sörjer. Det handlar om mammor som förlorar sina söner, barn som förlorar syskon. I Akalla i Stockholm blev 15-årige Robin Sinisalo skjuten till döds, brodern Alejandro skottskadades. Robin och Alejandros mamma Carro Sinisalo startade därefter #fuckvåldet.

Nu är det dags för politiken att ta sitt ansvar, inte bara när katastrofen redan har hänt. Det är inte värdigt att använda förorten som slagträ i en debatt för att plocka politiska poänger. Det räcker inte med att komma med reaktioner när dödsskjutningen redan har hänt, för det handlar om människors liv.

Bara genom att genom att få stopp på vapentillgången och förändra de maskulinitetsnormer som gör att unga män tar vapen i hand kan vi få ett slut på dödsskjutningar. Men då krävs politisk handling.

På kommunal nivå arbetar vi rödgrönrosa på flera håll för att motverka våldet både genom förebyggande insatser och akuta åtgärder. Vi har bland annat satsat på våldspreventivt arbete. Det här året inleds arbetet på Stockholms skolor med särskild antivåldssatsning för att motverka våld och maskulinitetsnormer. Vi har organiserat unga för att stärka dem och öka kunskapen om feminism, antirasism och mänskliga rättigheter. Vi har ökat anslagen till sociala insatsgrupper för att unga människor snabbt ska få hjälp att lämna sitt kriminella sammanhang.

Feministiskt initiativ Stockholm menar att regeringen behöver ta sitt ansvar. Vi vill se en l handlingsplan på plats omedelbart. Kommunala insatser för att öka tryggheten måste samordnas med nationella åtgärder för att motverka vapensmuggling och organiserad brottslighet.

Vi har en nationell kris men regeringen jagar hellre flyktingar än att sätta stopp för vapeninförseln. Nu är det dags för regeringen att presentera en plan för hur man ska komma åt de vapen som hamnar i unga mäns händer och skördar liv.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.