Foto: Leif R Jansson
Debattinlägg

”Undersköterskor måste kunna göra lönekarriär”

opinion ·

”Att höja yrkets attraktivitet är en nödvändighet för att kunna möta behovet av 10.300 undersköterskor och vårdbiträden årligen”, skriver Therese Boström, som studerar till undersköterska.

Om debattören

Therese Jarl
Undersköterskestuderande

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det utbildas runt 8.000 undersköterskor om året via gymnasieutbildningen och yrkesvux, enligt SCB, men behovet av undersköterskor och vårdbiträden de kommande tio åren bedöms vara 10 300 årligen.

Det utbildas alltså 2.300 undersköterskor för lite varje år, och 62 procent av landets kommuner säger att de har svårt att få tag i rätt personal.

För tio år sedan tog jag ett sommarvikariat som vårdbiträde i hemvården. Då var min drivkraft mer behovet av ett sommarjobb, än att jag kände mig kallad till yrket. Men jag upptäckte snabbt att det var ett yrke som jag trivdes bra med, med många varierande arbetsuppgifter. För mig var det tydligt att mitt jobb gjorde skillnad för den enskilda.

Men den genomsnittliga lönen för undersköterska är 297 600 kr om året på heltid och det finns inte heller några direkt karriärvägar. För vårdbiträde i främst äldreomsorgen ger det inte många fördelar varken i lön eller arbetsuppgifter att ta steget och utbilda sig till undersköterska.

En eftergymnasial specialistundersköterske-utbildning är ofta på 200 YH-poäng, vilket motsvarar heltidsstudier på ett år, men ger sällan mycket mer i lön. Samtidigt säger åtta av tio kommunerna har svårt att hitta specialistutbildade undersköterskor.

Fackförbundet Kommunal som organiserar undersköterskor driver på att lönefrågan är prio ett för att öka attraktiviteten i att bli undersköterska, samtidigt arbetar de aktivt med att begränsa antalet arbetsgivare genom att vilja ”sätta stoppa för vinstjakt” inom vård- och omsorg. Det fråntar undersköterskors möjlighet till att förhandla om arbetsvillkor, arbetsuppgifter och lön mellan olika arbetsgivare.

Det behövs en generell lönehöjning för undersköterskor och lönekarriärsmöjligheter med utbildning och ökat ansvar måste premieras i löneökning.

Tydliggör och avgränsa undersköterskans arbetsuppgifter inom vård- och omsorg kopplat till utbildningen. Då kan det också vara nödvändigt att serviceinsatser som städning, fönsterputsning, tvätt och inköp bör utföras av en annan yrkesgrupp kanske med egen kortare utbildning.

Utbildade undersköterskor utgör en viktigt grund för att säkra framtidens behov och krav på vård- och omsorg. Att höja yrkets attraktivitet är en nödvändighet för att kunna möta behovet av 10.300 undersköterskor och vårdbiträden årligen.

Bästa sättet att öka attraktiviteten av att skaffa sig en utbildning till undersköterska är om den utgör ett värde i förhandlingar om arbetsvillkor, arbetsuppgifter och lön. Det är också av vikt att kunna välja mellan flera olika arbetsgivare.

Att tydliggöra och avgränsa undersköterskans arbetsuppgifter inom vård- och omsorg och skapa lönekarriärsmöjligheter är viktiga insatser för att stärka yrkesstoltheten, öka statusen och attraktiviteten av yrket.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.