Debattinlägg

Mina Dennert: ”Vi har fått bort mycket hat”

OPINIONSBILDAREN ·

Mina Dennert har ett starkt rättvisepatos och känner sig ibland som Zorro. Men hon vet också hur det är att känna utanförskap.

I SVT Opinions serie #opinionsbildaren berättar Mina Dennert, som nyligen fick ta emot Anna Lindh-stipendiet för sitt arbete med #jagärhär, om sin uppväxt som adopterad i 70-talets Sverige – och hur hon nu med smärta ser hur hennes barn kan bli illa behandlade av främlingar.

Men hon är bra på att säga ifrån. Det är också något hon sprider vidare genom rörelsen #jagärhär, som har vuxit sig stor det senaste året.

Framför allt handlar det om att stötta människor som utsätts för hat i sociala medier. Att hjälpa dem att säga ifrån.

– Vi har lyckats lyfta frågorna så att etablerade medier förstår att man måste moderera i kommentarsfälten. Och vi har fått bort mycket hat, säger hon.

Hon menar att människor ”gör som andra gör”.

– Är det en bra ton redan från början i ett kommentarsfält, följer andra med.

Mina Dennert berättar också om sin äventyrslust och om sin kärlek till Manhattan, där språk, kulturer och olika utseenden samsas.

– Jag tror att hatet på nätet växer på grund av att det är segregerat – det är frånvaro av myller. Man är fast i små, små grupper, där alla tycker likadant.

I reportaget #opinionsbildaren, en digital berättelse med videoklipp filmade av tv-fotografen Åke Wehrling och text skriven av Magnus Nilsson, förklarar hon också varför hon ibland känner sig som Zorro.

TA DEL AV HELA PORTRÄTTET AV MINA DENNERT HÄR

Tidigare avsnitt i #opinionsbildaren:

Ivar Arpi

Rickard Söderberg

Seher Yilmaz

Sofia Jannok

Carolina Neurath

Kent Wisti

Rebecca Weidmo Uvell

Clara Lidström

Magnus Betnér

Läs också: Om #opinionsbildaren

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.