Foto: Mark Baker/AP/TT
Debattinlägg

”Oppositionens jobbpolitik drabbar oss unga”

Uppdaterad
Publicerad
ARBETSMARKNAD · ”Hur kan SSU, Grön Ungdom och Ung Vänster tillåta sina moderpartier att driva en politik som hotar jobben för oss unga – vill de inte se fler unga människor i arbete?”, skriver ordförande för Alliansens fyra ungdomsförbund.

Om debattörerna

Hanna Wagenius
Ordförande Centerpartiets Ungdomsförbund
Sara Skyttedal
Ordförande Kristdemokratiska Ungdomsförbundet
Linda Nordlund
Ordförande Liberala Ungdomsförbundet
Erik Bengtzboe (M)
Riksdagsledamot i utbildningsutskottet  

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Valet 2014 handlar om jobben, speciellt jobben för oss unga. Det är vi unga som får vänta längst tid på att ta steget in på arbetsmarknaden och visa upp våra kunskaper.

Vi är fyra olika partier med fyra olika ingångsvärden i politiken, men det som förenar oss är större än våra olikheter.

Vi tar tillsammans ställning för att vi vill se en fortsatt arbetslinje i Sverige och därför är det glädjande att se att våra fyra respektive partiledare har kommit överens om ett jobbmål som kommer göra att ännu fler får chansen att ta steget in på arbetsmarknaden.

Under år 2020 skall minst fem miljoner människor vara i arbete, det målet presenterades av Alliansens partiledare i början av sommaren.

Sedan 2006 har utanförskapet minskat med över 200 000 människor. Enligt SCB (AKU) har över 50 000 fler unga människor fått ett jobb jämfört med 2006.

Detta är dock inte tillräckligt. Det måste gå ännu snabbare för oss unga att ta steget in till arbetsmarknaden och ett jobb.

Det gör vi genom att vi får en mångfald av arbetsförmedlare, matchningsanställningar, fler YA-jobb, och ett studentmedarbetarsystem så fler universitets- och högskolestudenter får en naturlig fot in på en arbetsplats.

Vi behöver fortsätta på arbetslinjen och inte vika av till vänster med höjda skatter på jobb och höjda ersättningar till de som inte jobbar.

Mot arbetslinjen står en opposition som med kirurgisk precision vill kapa bort och backa bandet på de reformer som har gett störst möjlighet för oss unga att hitta ett jobb.

Över 10 000 jobb har skapats inom restaurangnäringen sedan 2012 när Alliansen sänkte restaurangmomsen. Ett minskat, förändrat eller avskaffat ROT och RUT kommer vända utvecklingen, göra vita jobb svarta och bland annat sätta käppar i hjulet för en växande bransch i Sverige som väldigt många människor jobbar i.

Den höjda arbetsgivaravgiften för unga som samtliga i oppositionen vill införa är katastrofal för oss unga. För varje ung anställd läggs på en kostnad på 40 000 kronor per år. För en arbetsgivare med tio anställda under 26 år motsvarar de ökade kostnaderna en hel anställd.

Arbetsgivare kommer vara tvungna att räkna på hur många anställda de har råd att behålla.

Oppositionen bedriver en jobbfientlig politik för oss unga.

Totalt hotas över 60 000 jobb med oppositionens politik, varför ska vi unga betala för era bidragsutbyggnader?

Vi vill inte tillbaka till utanförskapets glansdagar, när över 140 människor om dagen förtidspensionerades och cementerades fast i ett utanförskap, tack vare Socialdemokraternas oförmåga att skapa en arbetsmarknad där alla behövs.

Hur kan SSU, Grön Ungdom och Ung Vänster tillåta sina moderpartier att driva en politik som hotar jobben för oss unga – vill de inte se fler unga människor i arbete?

Vi önskar svar från oppositionens ungdomsförbund varför de tillåter sina moderpartier att driva en sådan politik och varför vi unga ska betala era bidragsutbyggnader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Arbetsmarknaden

Mer i ämnet