Det är ständig brist på donerade organ för transplantation. Riksdagsledamoten Gustaf Lantz (S) har ett konkret förslag för att snabbt och kraftigt öka antalet. Foto: Jack Mikrut/TT
Debattinlägg

”Så här får vi många fler att donera sina organ”

”Varför inte slå två flugor i en smäll genom att låta dem som avlägger teoriprovet vid körkortsutbildning konfronteras med frågan om de vill donera sina organ?” föreslår riksdagsledamoten Gustaf Lantz (S).

Om debattören

Gustaf Lantz (S)
Riksdagsledamot

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Jesper Rönndahl gjorde i sitt program Svenska nyheter på SVT en stor insats genom att ta upp frågan om organdonationer. Detta ledde till att så många anmälde sig till donationsregistret att webbsidan kraschade.

Men resultatet blev över 18 000 nya anmälningar som gör det lättare för svårt skadade och sjuka att överleva.

Men i frågor som bokstavligt talat handlar om liv och död bör svenskarna inte vara hänvisade till humorprogram.

Staten måste ta ansvar för att fler än 14 procent av svenskarna ska ge sitt samtycke till att deras organ doneras vid deras död.

Jesper Rönndahl föreslår drastiska åtgärder i sitt program. Bland annat att huvudregeln ska vara att sjukvården har rätt att ta organ för transplantation från döda patienter.

Att på detta sätt göra varje individs kropp till statens egendom framstår som en oproportionerligt kraftfull inbrytning i den individuella beslutanderätten.

Men jag förstår Rönndahls frustration. Särskilt som det uppenbarligen är väldigt många fler svenskar som är beredda att donera sina organ än de som finns upptagna i donationsregistret.

Lärdomen av Svenska nyheter är att om vi konfronteras med frågan om donation ger många av oss sitt samtycke.

Nu finns dessutom utmärkta digitala verktyg för att vi svenskar ska kunna skriva in oss i donationsregistret. Inte svårare än att köpa en bussbiljett.

Frågan behöver ställas oftare.

Varför inte slå två flugor i en smäll genom att låta dem som avlägger teoriprovet vid körkortsutbildning konfronteras med frågan om de vill donera sina organ?

Även om den som skriver provet skulle svara nej till donation skulle frågan bidra till att uppmärksamma förekomsten av dödsolyckor i trafiken.

På detta sätt kan den som skriver provet ytterligare göras medveten om riskerna på våra vägar.

Dessutom är omkomna i trafiken ofta livsavgörande organdonatorer. Detta skulle vara en naturliga del av nollvisionen.

Den digitala legitimeringen är inget problem vid teoriprovet eftersom provet kräver att vi med säkerhet vet vem som skriver det.

Frågan skulle kunna komma efter avslutat prov där den som gör provet får kryssa i rutor för att ta ställning till frågan om donation.

Jag hoppas att denna möjlighet på allvar övervägs i samband med att regeringen tar ställning till lagförslag på området.

Glädjande är att regeringen tillsatt en utredning för att öka antalet organtransplantationer. Dock har inte utredaren fått i uppdrag att titta närmare på hur de som skriver teoriprovet kan konfronteras med frågan om organdonation.

I avvaktan på fler politiska åtgärder får vi alla hjälpas åt att öka medvetenheten kring frågan.

Jag har i min roll som riksdagsledamot förmånen att få tala i många olika sammanhang. Ofta får jag även presenter efter mina besök.

Nu är rättvisemärkt choklad den hetaste gåvan, vilket jag verkligen uppskattar.

Men vad jag skulle uppskatta ännu mer är om vid nästa möte den som vill donera sina organ faktiskt registrerade sig. Ett kuvert med orden ”jag har registrerat mig” är en fin present som kan spara liv.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.