Foto: Jessica Gow/TT
Debattinlägg

”Ortopeder erkänner – men vågar inte säga det öppet”

Publicerad

”Jag bevittnar en chockerande feghet där ortopeder offentligt påstår att jag har fel – men mellan skål och vägg erkänner att jag har rätt”, skriver debattören.

Om debattören

Stefan Sauk
Skådespelare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det är mycket ironiskt att ortopeden Johan Kärrholm, i ett inlägg på just SVT Opinion, försöker underkänna den höftoperationsmetod – ytersättningsmetoden – som räddat mig och hundratusentals andra som drabbats av artros.

Just Sveriges Television har tidigare och på ett smärtsamt sätt avslöjat den bunkermentalitet som råder inom den svenska ortopedkåren, där oliktänkande läkare mobbas ut för att de inte håller sig till den Sanning som kåren slagit fast.

Då var det programmet ”Striptease” som kunde visa hur en oliktänkande kirurg – en av Sveriges erkänt skickligaste – utsattes för häxjakt när han började forska på det som kallades ”diffus rörelsesmärta”. Det gillade inte ortopedsverige och kirurgen tvingades ut ur den offentliga vården.

Jag var själv inblandad och har mycket god inblick i vad som verkligen hände.

Nu är det dags för Kåren att avvisa oliktänkande igen. Johan Kärrholm försöker argumentera för att ytersättningsmetoden på olika sätt är farlig. Kärrholm vill påvisa att det är bättre att byta ut större delen av höften, som man gör i Sverige, istället för att förstärka ytan på lårbenshuvudet – som man gör exempelvis i Belgien.

På punkt efter punkt radas olika argument upp. För den som inte är insatt kan det verka övertygande, men för den som har läst på är Kärrholms argument en tirad av dammiga och utdaterade fakta som inte har någon som helst relevans i dag.

Till exempel påstår Kärrholm att ”metall kontinuerligt passerar ut till kroppens vävnader i låg koncentration. Effekterna av detta är okända, inte minst beträffande risken för påverkan på arvsmassan i det längre perspektivet”.

Ännu en gång: Denna barnsjukdom är åtgärdad sedan länge. Det är ingen slump att idrottsstjärnor väljer ytersättningsmetoden ute i Europa när de ska opereras.

(Jag lovar att höra av mig om någon skulle välja Sahlgrenska i Göteborg.)

Kärrholm skriver också att det är större risk att drabbas av komplikationer med ytersättningsmetoden, jämfört med den svenska metoden.

Fel. Det är tvärtom. Det finns en mängd internationella studier som visar att ytersättningsmetoden är bättre än den svenska. Det kan alla se, även professorer, om de bara läser innantill.

Sedan jag lyfte frågan om ytersättningsmetoden för en månad sedan har jag bokstavligt talat fått hundratusentals reaktioner. Mängder med människor är nyfikna och vill veta mer. Många av dem har blivit funktionsnedsatta efter att ha opererats i Sverige.

Det ska i ärlighetens namn sägas att den svenska metoden kan fungera bra för vissa patienter, och att många ortopeder är skickliga på att utföra den. Men jag ser också en chockerande feghet bland tunga svenska ortopeder, på höga positioner.

Utåt försvarar de den svenska metoden – men när mottagningsdörren är stängd ger de rådet till patienter att flyga till Belgien och göra en ytersättningsoperation. Varför denna häpnadsväckande dubbelmoral?

Jo, för att de inte vågar gå emot Sanningen som slagits fast av ortopedsverige. För att Kåren har bestämt att det inte finns någon plats för ytersättningsmetoden.

För att de oliktänkande inte vill bli utmobbade.

Detta är helt autentiskt och mycket upprörande. Men framför allt är det cyniskt. Uppburna läkare agerar mot bättre vetande – i Sverige 2019. Med en sådan moral finns bara ett ställe att stoppa läkarlegitimationen: Runda arkivet.

Svenska patienter är värda bättre, och så kommer det tids nog att bli. För det talar vetenskap och beprövad erfarenhet. Det vet även svenska ortopeder, även om de inte vågar säga det öppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.