Make Equal och Skiftet understryker vikten av ett öppet idrottssamhälle som välkomnar alla – även tjejer med slöja. Foto: Robert F. Bukaty/Charles Sykes/AP/TT
Debattinlägg

”Osynliggör inte dem som vill sporta med slöja!”

”Att, som Ulla Gustavsson gör, dra kopplingar mellan slöja och allvarliga former av hedersrelaterat våld såsom könsstympning och barnäktenskap är inte bara okunnigt och drastiskt utan också islamofobiskt”, skriver artikelförfattarna, som arbetar med jämställdhetsfrågor på Make Equal och Skiftet.

Om debattörerna

Kristina Wicksell
Kommunikatör och jämlikhetskonsult, Make Equal
Maria Henriksson
Kampanjansvarig, Skiftet

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Om vi vill att det svenska idrottssamhället och föreningslivet ska vara öppet och välkomnande för alla måste också alla representeras i bild – därför vill vi att Svenska riksidrottsförbundet inte osynliggör vissa barn.

I måndags gick ordföranden för Svenska simförbundet, Ulla Gustavsson, ut med ett facebookinlägg där hon riktar stark kritik mot en bild Riksidrottsförbundet lagt ut på sin hemsida.

Bilden visar en flicka i hijab som utövar sporten skytte.

Gustavssons huvudsakliga kritik bygger på att flickan i bilden bär hijab och både hon och Lars Liljegren – en topp inom idrottsrörelsen och före detta förtroendevald på Riksidrottsförbundet – menar att publiceringen av fotot är en provokation.

Liljegren har sagt att ”man kan tro att det är en rekryteringsannons för en militant organisation”.

Dessa uttalanden är helt oacceptabla. Att, som Ulla Gustavsson gör, dra kopplingar mellan slöja och allvarliga former av hedersrelaterat våld såsom könsstympning och barnäktenskap är inte bara okunnigt och drastiskt utan också islamofobiskt.

Slöjan som klädesplagg är inte förtryckande – däremot är alltid tvång det, oavsett om det handlar om hur flickor/kvinnor ska eller inte ska klä sig. Och ett samtal om det ska i så fall föras oavsett religion.

Riksidrottsförbundet gick under tisdagen ut med ett ställningstagande om att tjejer med slöja ska vara välkomna i idrotten, men har också valt att plocka ner den aktuella bilden med hänvisning till att den väckt provokation, samt sagt att ”Kombinationen slöja och gevär är inte den bästa fingertoppskänslan”.

Vi menar att detta sänder en stark signal till alla de tjejer som bär slöja och utövar idrott, och skytte i synnerhet.

Har de inte rätt att ta del av, och representeras inom svenskt föreningsliv på samma villkor som andra barn och ungdomar?

Det här är viktigt därför att om Sverige ska ha ett öppet idrottssamhälle som välkomnar alla barn och unga måste vi också visa att de är välkomna genom att representera dem i bild.

Vi har arbetat med stora delar av idrottsrörelsen och hävdar att denna debatt inte är representativ vare sig för svensk idrottsrörelse eller för svensk simidrott.

Företräder du en idrottsförening och håller med om att alla Sveriges barn och ungdomar, oavsett etnicitet och trosuppfattning, ska tillåtas delta i idrott utan att diskrimineras eller exkluderas?

Skriv under vår namninsamling med ditt namn och din förening.

Vi  på Make Equal och Skiftet vill även uppmana er att ta ställning för detta under hashtaggen #sportaslöjan i alla era kanaler på sociala medier.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.