Foto: Dieu Nalio Chery/AP/TT/Oxfam Press
Debattinlägg

”Oxfam vill förändras och har tagit initiativ”

”Under våra intervjuer hörde vi hur människor inte fick betalt för arbete om de vägrade att ha sex med hjälparbetare. Äldre och funktionsnedsatta var tvungna att vänta längre på mat än flickor som bytte sex mot mat. Ett första steg är att erkänna problem och agera”, skriver debattörerna.

Om debattörerna

Zainab Bangura
ordförande för Oxfam Independent Commission, samt tidigare utrikesminister Sierra Leone
Katherine Sierra
ordförande för Oxfam Independent Commission, samt tidigare vice president Världsbanken
Birgitta Ohlsson
ledamot i Oxfam Independent Commission, samt tidigare EU-minister och riksdagsledamot

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I februari 2018 skakades biståndsvärlden av avslöjanden om att hjälparbetare från Oxfam sexuellt utnyttjat unga haitiska kvinnor i skuggan av jordbävningskatastrofen.

Ögonblicket blev biståndsvärldens #metoo, kallat #aidtoo. Men sexuella övergrepp och maktmissbruk var inget unikt för Oxfam.

De senaste åren har det avslöjats hur FN-soldater köper sex av barn, lokala hjälparbetare kräver sex för mat i flyktingläger och biståndsarbetare har vittnat om mobbning i organisationer vars varumärke bygger på solidaritet.

Till skillnad från andra gjorde Oxfam det modiga valet att tillsätta en egen oberoende kommission, bestående av nio ledamöter med rötter i Haiti, USA, Kenya, Australien, Sierra Leone, Sverige och Storbritannien.

Detta innebar erfarenhet från arbete inom FN, Världsbanken, civilsamhället, regeringar och näringsliv.

En av ledamöterna är överlevare från grovt sexuellt våld i konfliktområde och det tillsattes dessutom en referensgrupp med överlevare.

Vi har mött 660 medarbetare, besökt 18 länder, läst studier med 3771 medarbetare och gjort djupstudier i tre länder.

Och idag presenterades vår rapport.

Oxfam har medarbetare från all världens länder, inte minst unga kvinnor, som brinner för feminism och förändring. Dessa medarbetare bär en värderingsstyrd kultur, men det är tydligt att Oxfam har mycket att göra för att prioritera hur organisationen fungerar över hur den agerar.

Stora delar av sektorn präglas av detta. 2018 släppte Storbritanniens internationella utvecklingsutskott en skarp rapport med detta budskap.

Vår efterforskning i områden där organisationer som Oxfam verkar, visar på både underrapportering och allvarliga brister i hur det svaras på klagomål om sexuella missförhållanden.

Ett exempel är sexköp. Oavsett om du arbetar för FN, Oxfam eller en annan humanitär organisation så finns det en policy. Det är förbjudet att köpa sex. Det gäller 24 timmar om dygnet, veckans alla dagar – oavsett om det är lagligt där du befinner dig eller ej.

Ändå är det sällan någon som systematiskt köper sex blir av med jobbet.

Under våra intervjuer hörde vi hur människor inte fick betalt för arbete om de vägrade att ha sex med hjälparbetare.

Vi lyssnade när äldre och funktionsnedsatta kvinnor berättade att de var tvungna att vänta längre i matkön än flickor som betraktades som ”attraktiva” eller bytte sex mot mat.

Vi hörde hur de som såg missbruk inte visste vem de ska rapportera till. De hade ett budskap: Lyssna!

Ett första steg är att erkänna problem och agera. Oxfam vill förändras och har tagit initiativ. Vi vill lyfta sex initiativ för sektorn:

  • Släng ut sexförbrytare ur biståndssektorn. Vissa biståndsarbetare som begått övergrepp är serieförbrytare. De avskedas från en organisation och fortsätter i en annan. Organisationer måste utbyta information vid rekrytering.
  • Förenkla rapportering om sexuella övergrepp. Organisationer måste upprätta samordnad rapportering.
  • Skapa säkert system för rapportören. Många avstår att berätta av rädsla. Givare och bransch måste enas om rapporteringsstandard med höga normer för dataskydd.
  • Förebygga sexbrott måste in i biståndsprogram. Organisationer, givare och branschregulatorer måste få in förebyggandet av sexuellt utnyttjande i program. Vår forskning visar att det behövs både i humanitärt bistånd och långsiktigt.
  • Öronmärk bistånd till skydd mot sexuella övergrepp. Vi föreslår att 1 % av varje bidrag öronmärks.
  • Tillsätt etikchef. Organisationer behöver ärliga samtal om makt, rasism, kolonialt beteende, diskriminering och sexism. Det är bara genom att erkänna beteenden som förbättringar görs. Internationella organisationer bör ha en etikchef på styrelsenivå.

#metoo-debatten visade att maktmissbruk finns överallt – och det blir mer accepterat när lagar saknas och jämställdhet inte respekteras.

Det är extra allvarligt när det sker i anslutning till fattigdom, där människor är som skörast och mest utsattsa.

Den som har minst måste kunna förvänta sig mest trygghet när den möter biståndsarbetare.

Fotnot. Brittiska myndigheter har genomfört en separat utredning, gällande Oxfam i Storbritannien.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.