Debattinlägg

Paradise Hotels tjatsex gör mig illamående

PARADISE HOTEL ·

Sonja Ericsson om hur killar inte respekterar tjejers nej:

 Efter ett avsnitt av TV3:s dokusåpa Paradise Hotel förra måndagen kunde jag inte få bort den där obehagliga känslan i magen. Att visa sexscener i gråzonen, i ett tv-program riktat mot unga, är inte okej. 

Paradise Hotel är stundtals ett roligt program. Mitt i allt det dokusåpa-ytliga finns värme, charm, skratt och vänskap. Men efter ett avsnitt nyligen kunde jag inte gå och lägga mig. I stället satt jag besviken, förvirrad och med en känsla av illamående.

”Dags att sova” sa en kvinnlig deltagare till den manliga i dokusåpan Paradise Hotel.

”Jag kan inte sova nu” svarar han.
”Jo, det kan du” insisterar hon.

När flickan säger ”jo det kan du” [sova] och killen ändå drar hennes ben över hans, så att hon hamnar gränsle över honom, verkar det som om han har tolkat hennes ord på precis motsatt sätt. Men hon följer med och de fortsätter att ha sex:

”Nej”
”Jo”
”Nej”
”Jo, det kan du”

Tjejen sitter på honom när han säger:

”Kan jag inte bara få komma in i dig lite?” säger han och fortsätter: ”Snälla”.

I en kommentar till scenen så säger tjejen:
”Ja jag hade ju lite problem att hålla mig borta från Jeppe, så jag råkade ha sex med honom lite.”

Tillbaka i sovrummet lägger sig killen överst och börjar trycka sig hårt emot henne. Hon följer med, några sekvenser efter att man kommenterat en annan deltagare i Paradise Hotel så avbryter hon samlaget och säger:

”Sorry, men nu är det nog.” 

Mitt blödiga samvete tycker att hennes röst låter ansträngd, som att hon försöker dölja att den är ledsen och håller på att spricka.

”Skojar du nu?”
”Nej jag skojar inte” säger hon än mer bestämt. 

Då går han därifrån.

Någon sekvens senare berättar flickan: ”Han blev lite arg faktiskt, antagligen för att han var där för att få komma.” Det följs upp av att flickan filmas gråtandes på en balkong.

I lagliga termer var det jag beskrivit ovan förmodligen ingen våldtäkt. Men en våldtäkt är för mig ett samlag eller en sexuell handling mot en persons vilja. Hela avsnittet avslutas med att flickan säger ”jag gjorde någonting jag inte ville göra”  till en annan deltagare i huset.Dagen därpå kallar killen henne för en falsk fitta.

Kvällen fortsätter med att jag sitter och diskuterar på Facebook med två killar som upplevt situationen i tv helt annorlunda.

Om hon inte hade velat borde hon rest sig och gått. Då hade hon visat det med kroppsspråket” säger en av killarna.
Och:
”Hon sa med uppenbart ‘kåt’ röst att de bara skulle sova som för att teasa honom lät det som. Sen så klättrar hon ju upp på honom från ingenstans… så hon var ju högst delaktig.”

Hennes röst kan möjligtvis ha låtit lite släpig när hon sa det sista ”vi ska bara sova” och hon gör inga fysiska ansatser till att försöka fly. Hon hade kanske inte till hundra procent bestämt sig för vad hon ville, eller tänkt ut alla konsekvenser i den situationen i förväg, och det borde hon ha gjort.

Men min känsla är att den manliga deltagaren har varit i samma situation många gånger förut. Han visste att flickan snart skulle ge sig, för han har tjatat på andra tjejer, på liknande sätt förut. 

Jag funderar över hur ofta det genom Paradise Hotels historia har varit en tjej som tagit initiativet till sex. Det känns bekant att de manliga deltagarna har trugat, bett och bönat flera olika tjejer, tills han till slut tjatat ner en av dem till att ha sex med honom.

Och det slår mig att det enda jag hör i min diskussion med killkompisarna är: hon, hon, hon. Hon har kjol på sig, hon gjorde inte motstånd – alltså var hon med på det. Hon hade en ”kåt” röst? 

Är det otänkbart att förvänta sig att mannen frågar om flickan vill ha sex när hon antytt fem gånger att hon inte vill det? Att killar inte tjatar sig till sex? Det är självklart inte lätt att tolka en velande tjej. Flickan i exemplet skulle nog inte ens påstå att hon blev våldtagen – våldtäkt låter så våldsamt.

Men borde vi inte kunna kräva att killens spontana reaktion på ”vi ska bara sova” borde varit: ”Vill du inte?”

Det som verkligen stör mig är jag känner igen situationen från det verkliga livet. Jag påminns om attityden i Sverige till vad en tjejs nej egentligen betyder, från grundskolan och upp till gymnasiet.

Det går redan nu att ansöka till nästa säsong av Paradise Hotel. Jag ser framför mig hur Paradise Hotel-redaktionen high-fivear hela dagarna på grund av hur populärt programmet har blivit. Det är inte längre bara dum-tv, utan dum-tv med en stark röst.

Jag önskar att det mirakulöst går upp för killen att tjejen sagt nej och att han frågar henne varför. Jag önskar också känna att den kvinnliga deltagaren är lika mycket delaktig och tar lika mycket initiativ till sex som den manliga.

Men det här är egentligen det minsta jag önskar. Egentligen önskar jag nog ett slut.

Alla som tjänar pengar på att vi tittar på programmet är vuxna människor. Vuxna människor som inte verkar känna något som helst ansvar över att TV3 visar hur en tjej säger nej till sex, men där killens tjat får mig att tänka på våldtäkt.

Tv-producenter och sponsorer – hur tänker ni egentligen? Se avsnittet här och bedöm själva tjatsexet som gör mig illamående.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.