Debattinlägg

”Partierna är ointresserade av förorten”

Europaparlamentsvalet ·

”Än i dag är jag den enda av hundratals vänner som jag växte upp med i Tynnered som är politiskt aktiv. Hur blir man aktiv om de politiska partierna ignorerar en?” skriver Robert Hannah (FP).

Om debattören

Robert Hannah
Riksdagsledamot (FP)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Affischerna från min personvalskampanj ”Jalla för alla. Europa för alla” är nästan de enda i Göteborgs förorter som avslöjar att det snart är val till Europaparlamentet. I stället är väggar och anslagstavlor i Tynnered, Bergsjön och Hammarkullen fortfarande nerlusade med plakat från 1:a maj som manar till kamp mot kapitalismen. När det nu är dags för Europaparlamentsval är solidariteten och intresset för utanförskapsområdena i förorten som bortblåst både från höger som vänster. Inte ens kampanjen ”Höj rösten”, eller någon annan kampanj som ska uppmana till valdeltagande, är närvarande.

Annorlunda ser det ut i innerstaden och i Göteborgs mer etablerade områden. Där var de politiska partierna snabba med att få upp sina plakat med löften redan den första dagen man fick börja affischera. Socialdemokraternas lovar ”fler och bättre jobb i Europa”, Centerpartiet ”närodlad politik”, Vänsterpartiet ”schyssta villkor” och Moderaterna ”fler människor i arbete här”.

Gäller inte dessa löften svenskar i förorten?

Partierna lämnar walk over i förorten eftersom man är mycket medveten att svenskarna här i stor utsträckning inte röstar i valet till Europaparlamentet.

I Europaparlamentsvalet 2009 skiljde det över 45 procent i valdeltagande mellan två av Göteborgs mest segregerade områden; i det mångkulturella utanförskapsområdet Bergsjön röstade endast 21,6 procent medan det välbärgade och etniskt svenska Örgryte hade ett valdeltagande på 68,7 procent.

Var går de 45 miljoner kronor som de politiska partierna får i bidrag för att uppmärksamma årets val? De verkar i alla fall inte gå till de områden där de mest behövs.

Under min uppväxt i Göteborgsförorten Tynnered bemödade sig inte politiker att komma och träffa oss. Det fick två stora konsekvenser. Dels att förtroendet för politiker är lågt. Dels är antalet partiaktiva unga med bakgrund i förorten låg.

Än i dag är jag den enda av hundratals vänner som jag växte upp med i Tynnered som är politiskt aktiv. Hur ska man bli politiskt aktiv om de politiska partierna ignorerar en?

Att de politiska partierna är ointresserade av att kampanja i de områden där folk är minst benägna att rösta och har minst kunskap om valet är ett demokratiskt problem. De politiska partierna bär i och med detta ett avgörande ansvar för det låga valdeltagandet.

Ska vi ha ett inkluderande och öppet samhälle måste de politiska partierna axla sitt demokratiska ansvar och vara närvarande i förorten och informera väljare om valet och försöka övertyga dem att använda sin röst.

Det är hyckleri från de svenska politiska partiernas sida när man utger sig för att vara för en solidarisk flyktingpolitik och en liberal arbetskraftsinvandring men sedan, inför de allmänna valen, väljer att ignorera svenskarna i förorten.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.