Skål, öl
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Debattinlägg

”Visst kan de flesta alkoholister lära sig dricka måttligt”

Alkoholvården ·

”I stora studier runt om i världen, bland annat i USA, Nederländerna, Sverige, har man följt stora grupper människor med alkoholberoende över tid och funnit samma mönster: flertalet av de som i utgångsläget var alkoholberoende hade kommit ifrån det tillståndet några år senare”, skriver Sven Andréasson.

Om debattören

Sven Andréasson
MD, professor, Stockholm Center for Addiction and Center for Psychiatric research

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Hillevi Wahl skriver SVT Opinion att hon aldrig har träffat en alkoholist som klarat att dricka måttligt. Sedan jag började intressera mig för denna fråga har jag mött många, både privatpersoner och behandlare, som delar denna uppfattning.

Problemet är att de saknar vetenskapligt stöd. Den forskning som gjorts säger nämligen något annat.

I stora studier runt om i världen, bland annat i USA, Nederländerna, Sverige, har man följt stora grupper människor med alkoholberoende över tid och funnit samma mönster: flertalet av de som i utgångsläget var alkoholberoende hade kommit ifrån det tillståndet några år senare. Men bara en mindre andel hade slutat dricka helt.

Hur kan man få dessa två olika bilder att gå ihop?

För det första finns det en oklarhet med begreppet ”alkoholist”. De flesta verkar ha en svartvit bild av detta tillstånd. Antingen är man det eller inte.

Precis som med graviditet, det finns inget mellanting. Men när det gäller alkoholberoende så stämmer detta inte alls. Beroende finns på ett kontinuum. De flesta har det i begränsad omfattning, en mindre grupp har det i katastrofal omfattning.

Samma sak gäller många medicinska tillstånd: depression, högt blodtryck, etcetera. Möjligen är det så att Hillevi Wahl bara avser den senare gruppen när hon pratar om ”alkoholister”. Ett begrepp som vi borde begrava eftersom det är vilseledande och starkt stigmatiserande.

För det andra: kan man återgå till att dricka måttligt om man en gång kommit in i ett alkoholberoende?

Svaret på denna fråga hänger ihop med den första: det beror på hur starkt beroende man utvecklat. För personer med uttalat beroende är det mycket svårt att dricka med kontroll och de bör avrådas från att försöka.

För den större gruppen med mer måttligt utvecklat beroende är det en öppen fråga. Här är det många som klarar detta och de bör erbjudas hjälp utifrån sin målsättning. Men även här kommer en del att upptäcka att beroendet tar överhanden och att de mår bättre av att sluta helt.

Så inget är hugget i sten, beroendeområdet lånar sig inte till de enkla budskap som vi tyvärr matats med under årens lopp.

Problemet med Wahls budskap är att det bidrar till att många avstår från att söka hjälp. De har ingen lust att sluta helt. Det kan vi tycka vad vi vill om; ibland framstår det som orealistiskt.

För många är det avgörande att de ges en chans att få kontroll över sitt drickande. En del kommer finna att de inte klarar det, och är då betydligt mer öppna för att sluta dricka helt – vilket de inte kunde tänka sig från början.

Som det ser ut idag når vi bara en tiondel av alla med alkoholberoende. Det betyder att problemen får fortgå både för de som dricker och för deras familjer.

Alkoholområdet är fullt av självutnämnda experter. Några av dem uppträdde i SVT:s debattprogram Opinion live. Utmaningen för dem är att leverera bevis: finns det några vetenskapliga undersökningar som stöder Per Holknekts eller Camilla Kuylenstiernas uppfattningar?

Personliga åsikter i all ära, men de duger inte som grund för allmänna rekommendationer.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.