Pia Bernhardson, utrikeschef på SVT. Till höger: Turkietstödda syriska rebeller anfaller i Afrin-regionen nära turkisk-syriska gränsen, den 19 februari 2018. Foto: SVT, Omar Haj Kadour /AFP
Debattinlägg

SVT: ”En så komplex fråga kan aldrig reduceras till bara ett enda reportage”

Opinion ·

”Vi jobbar bit för bit, steg för steg med att belysa konflikten ur många olika aspekter. En bevakning av en så pass komplex fråga kan aldrig reduceras till att bara handla om ett enda reportage”, skriver Pia Bernhardson, utrikeschef på SVT.

Om debattören

Pia Bernhardson
Utrikeschef, SVT

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Turkiets offensiv mot Afrin i Syrien rör upp känslor. Människor har dödats, civila flyr. I Sverige finns många som är djupt engagerade och personligt berörda. Några hör av sig till SVT och vill bara att vi rapporterar mer, medan andra är besvikna.

Somliga hävdar nämligen att ”vi gullar med kurder”, andra tycker som Latife Fegan att vi ”spelar Erdogan i händerna” och undrar om det verkligen är syftet med SVTs utrikesjournalistik.

Nej. Vårt syfte är aldrig att medvetet spela någon i händerna.

Vårt jobb handlar inte om att ta ställning för den ena eller andra parten. Vår uppgift är att ge en så korrekt och mångfasetterad bild av verkligheten som möjligt.

Nu bygger Latife Fegan sin kritik på ett enda reportage – och ett reportage kan omöjligen ge hela bilden av en komplex verklighet.

Men likväl, alla de omständigheter som Latife Fegan räknar upp i sin artikel har vi rapporterat om. Att Turkiets offensiv har fördömts. Att kurdiska styrkor gjort en stor insats i kampen mot IS. Att Erdogans syfte är att rensa området från det han kallar terrorister.

SVT har också upprepade gånger belyst kritiken om Turkiets brott mot mänskliga rättigheter och skildrat demokratisträvandena inom ramen för Rojava.

Anfallet mot Afrin har tagit stor plats i vår nyhetsrapportering, med start redan på offensivens första dag med livekommentarer från gränsen – och vidare med reportage och kommentarer i Rapport, Aktuellt och Morgonstudion, samt nyhetsartiklar och analyser på vår sajt.

Men så var det alltså ett enskilt reportage som Latife Fegan kritiserar. Där vittnade syriska flyktingar om att de tänkte återvända hem, eftersom den turkiska offensiven hade skapat en ”säker korridor”.

Fegan påstår felaktigt att flyktingarna därför prisade Erdogans anfall mot Afrin. Det gjorde de inte alls – de uttryckte bara hopp om att äntligen få komma hem.

Och det är också en bild. Inte den enda. Inte den överskuggande, men även det ett perspektiv och en del av den verklighet vid den turkiska gränsen som vårt mellanösternteam mötte där och då.

Just i dag är enav våra korrespondenter på väg till Bekaadalen i Libanon. Där hoppas hon träffa kurdiska flyktingar från Afrin och ta del av deras vittnesmål.

En annan reporter förbereder just nu ett reportage om hur kriget påverkar stödet för Erdogan. Så jobbar vi, bit för bit, steg för steg med att belysa konflikten ur många olika aspekter.

En bevakning av en så pass komplex fråga kan aldrig reduceras till att bara handla om ett enda reportage.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.