Ekonomijournalisten Pia Sehm. Foto: Pia Sehm / TT

”Mammor, ställ kraven nu – efter skilsmässan är det för sent”

OPINION · ”Tyvärr är det många som är i samma läge som Jonna – smarta kvinnor tar på sig obetalt hemarbete och står där med stekspaden i brevlådan när relationen spricker”, skriver Pia Sehm.

Pia Sehm
Ekonomijournalist och författare till skilsmässohandboken ”Skilj dig ordentligt!”

Den senaste veckan har försäljningen av en kraschad tavla och följderna av ett kraschat äktenskap roat och oroat i sociala medier.

Jonna Vanhatalo lade ut bröllopsporträttet av henne och exmaken Marcus Birro till försäljning på Tradera, med löftet om att pengarna som blev över från försäljningen skulle gå till andra kvinnor som ”behövde komma på fötter ekonomiskt efter skilsmässor.”

Och tyvärr är det många som är i samma läge som Jonna – smarta kvinnor tar på sig obetalt hemarbete och står där med stekspaden i brevlådan när relationen spricker.

Nu kan hon andas igen, skriver Jonna Vanhatalo, efter att försäljningen av tavlan gett hela 50 100 kronor – pengar som hon behöver efter en besvärlig bodelning.

Dessutom har hela processen gett henne en slags riktning i livet, och jag vet så smärtsamt väl vad hon menar med det.

Jag har själv varit där – när drömmen om familjelyckan krossas och man surt inser att man inte längre spelar på samma planhalva som exet, och inte heller kan kompenseras i efterhand för det man gjort på hemmaplan.

För finns inte insatsen i reda siffror hos Försäkringskassan, hos Pensionsmyndigheten, hos banken och på ditt konto så finns den inte när du står där på egen hand – och det kommer påverka resten av ditt vuxna liv och dina barns liv med dig som ensamstående förälder.

Att jobba deltid och vara en fantastisk förälder som i lugn och ro hämtar på förskolan och tar barnen till logopeden och tar alla VAB-dagar så att inte resten av förskolan blir smittade och så att din partner kan jobba lite längre och stiga på karriärstegen lönar sig inte per automatik, även om det så klart är tillfredsställande och troligtvis leder till livskvalitet i form av harmoniska barn.

Men, när bubblan spricker kan du inte leva på gamla meriter. Om du har arbetat deltid i fem år innebär det flera tusen kronor lägre inkomst varje månad när du går i pension.

Och då har du troligtvis redan en lägre lön än din make till att börja med, statistiskt sett. För min del fick jag inte ens ett lån till en bostad när jag skilde mig, och fick börja bygga upp min ekonomi från noll.

Så, kära medsystrar i alla åldrar, ni som gonar in er i tvåsamheten och går helt in för mammarollen och räknar med att samhället /maken/det ökade värdet av bostaden ska falla ut om/när katastrofen är ett faktum – sätt ner foten redan nu:

  • Kräv att din partner som inte tar föräldraledigt kompenserar dig i form av ett privat sparande som är din enskilda egendom, motsvarande det du tappar i lön när du jobbar deltid.
     
  • Se till att din partner höjer din pension genom att dela med sig av pensionsrätten hos Pensionsmyndigheten. Enkelt, bara att fylla i ett papper!
     
  • Räkna på vad du skulle ha att röra dig med vid en skilsmässa och tänk efter om det är rimligt. Frånskilda kvinnor har den sämsta pensionen och ekonomin, men det är inte skrivet i sten.

Förhandla upp din lön, både på arbetsplatsen och hemma, om du jobbar gratis åt din make.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.