Debattinlägg

Pinsamt att ett så obetydligt ärende skapat diplomatisk kris

ASSANGE ·

Peter Bratt efter Assange beviljade asyl:

Det är absurt att för ett förhörs skull i ett så litet ärende som detta ställa till med internationella förvecklingar. Det enda rimliga nu är att den svenska åklagarmyndigheten ser till att förhöret genomförs på Ecuadors ambassad. Efter det kan ärendet läggas ner och de som har anledning att skämmas över vad de har ställt till kan göra det i lugn och ro.

Julian Assange har beviljats asyl av Ecuador.  Han sitter fångad på Ecuadors ambassad i London.  Britterna rasar över beslutet och har hotat att tillgripa en undantagslag från 1987, som ger dem rätt att gå in på ambassaden och gripa en misstänkt brottsling.

Den diplomatiska tvisten trappas upp. Storbritanniens prestige står på spel, Assange ska efter beslut av domstol lämnas ut till Sverige för förhör.

Vad har hänt?

Julian Assange har genom Wikileaks gjort ett berömvärt arbete. Under internationella konflikter får vi veta mycket litet om vad som pågår i kulisserna, som nu i Syrien. Men det är där de viktiga besluten tas.  Samtidigt ger rapporteringen i media ofta sken av att belysa vad som händer. Utspel av olika aktörer, gissningar och spekulationer skapar intryck av nyheter.

Vad som verkligen hände och vilka överväganden de olika aktörerna gjorde får vi veta långt senare, om någonsin.

I hemlighet kan Turkiet och USA beväpna vilka grupper de vill och skicka in specialkommandon, och det kan även Iran, inblandade arabstater och Frankrike. Hemliga beslut betyder att man inte behöver ta hänsyn till cyniska konsekvenser eller saker som rättvisa och moral.

Wikileaks publicerade dokument som avslöjade hur beslutsfattarna verkligen tänkte och handlade i konflikter, och gjorde det på ett klokt sätt, via de största  dagstidningarna.

Denna gärning påverkas inte av om Assange sedan visat sig vara en paranoid och egocentrerad figur med en patriarkal kvinnosyn. Det är helt olika saker. Ett konstverk ändrar inte karaktär av vad konstnären senare företar sig. Symfonin är densamma.

Sedan har två vuxna svenska kvinnor, varav den ena själv sökt upp honom, frivilligt haft samlag med honom i Sverige och i efterhand polisanmält honom för oskyddat samlag. Den första åklagaren lade ned åtalet, medan Marianne Ny valt att envetet gå vidare.

Denna envetenhet har nu lett till diplomatiska förvecklingar mellan Ecuador och Storbritannien.  Tusentals icke utredda brott ligger på åklagarnas bord över hela Sverige men i detta ärende har det uppenbarligen gått prestige. Som så ofta när prestige får gå före förnuft blir resultatet absurt.

Det är absurt att Ecuador ska ge någon asyl för att undgå rättsosäkerhet i Sverige. Det är absurt att Storbritannien ska hota Ecuador med att med våld gå in på deras ambassad för att gripa en misstänkt enligt en undantagslag som gällde terrorism. Det handlade om ett fall från sent 80-tal när en libysk mördare sköt en brittisk kvinnlig polis och sedan tog skydd på den libyska ambassaden.

Det är absurt att för ett förhörs skull i ett så litet ärende ställa till med internationella förvecklingar.

Assange är uppenbarligen uppriktigt rädd för att av Sverige utlämnas till USA, där han tror sig riskera livstids fängelse. Förmodligen inte utan anledning. Hans vänner, som ställt upp med borgen för hans frihet på 240 000 pund (motsvarar 2,7 miljoner svenska kronor), har förlorat sina pengar. Så gör man inte mot sina vänner utan anledning.

Hur befogad hans rädsla är vet vi inte. Det vet bara den svenska utrikesministern, statsministern och några till.

Det enda rimliga nu är att den svenska åklagarmyndigheten, med Riksåklagaren, ser till att förhöret genomförs i London, på Ecuadors ambassad. Efter det står uppgift mot uppgift, ingenting av det som har skett eller inte skett med en kondom (stor internationell sak) i en säng i Stockholm går att bevisa. Därmed kan ärendet läggas ner och den internationella arresteringsordern dras in och de som har anledning att skämmas över vad de har ställt till kan göra det i lugn och ro.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.