Foto: SYDSVENSKAN / TT NYHETSBYRÅN
Debattinlägg

”Pojken har rätt till en offentlig ursäkt”

Övervåld ·

”Vi vill se ett stärkt regelverk när det gäller ingripanden mot barn och en översyn av hur befintliga regler efterlevs och följs upp”, skriver Rädda Barnens generalskreterare Elisabeth Dahlin.

Om debattören

Elisabeth Dahlin
Generalsekreterare Rädda Barnen

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

På Malmö Centralstation utsattes en 9-årig pojke i fredags kväll för ett brutalt vaktingripande. Händelsen fångades på film av vittne på platsen och har fått stor spridning i sociala medier.

Filmen väcker avsky och många ifrågasätter, med all rätt, hur en vuxen man, iklädd tjänsteuniform, kan agera så våldsamt mot ett barn. Den som ser på filmen kan med lite inlevelse föreställa sig den känsla av rädsla, maktlöshet och vanmakt som pojken med stor sannolikhet upplever.

Det finns vissa värden i livet som vi behöver värna särskilt. Det handlar om mänskliga rättigheter, rätten till personlig integritet och rätten att skyddas ifrån alla former av psykiskt och fysiskt våld.

För ett barn finns, utöver allmänna mänskliga rättigheter, ett utökat skyddsintresse som alla, och särskilt myndighetsutövare, måste ta särskild hänsyn till.

Vår lagstiftning anger att misshandel är när någon utsätter en annan person för kroppskada, sjukdom, eller smärta eller försätter honom eller henne i vanmakt eller något annat sådant tillstånd.

Barnkonventionen gäller för alla barn i Sverige och världen, oavsett medborgarskap och juridisk status. Enligt Barnkonventionen ska barnets bästa sättas i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barn.

Rädda Barnen har en viktig uppgift att bevaka att dess rättigheter respekteras. När det gäller de mest utsatta barnen blir detta än mer viktigt.

Vaktbolaget har tagit den berörda vakten ur tjänst och inlett en internutredning. Ett annat agerande känns uteslutet.

Samtidigt har även polisen en viktig del och ett ansvar i detta och Rädda Barnen anser att Malmöpolisens kommentar till händelsen är högst anmärkningsvärd.

Att polisen inte omedelbart tar avstånd från det inträffande, inleder en förundersökning mot vakten och tydligt markerar att detta är ett uppenbart felaktigt, rättsvidrigt och dessutom mycket farligt agerande, ter sig fullständigt obegripligt.

Ingripandet bryter mot fastställda regler och visat på en uppenbar avsaknad av ett barnrättsperspektiv.

Det är inte första gången barn i Sverige tvingas uppleva brutala ingrepp av detta slag. Det måste finnas en beredskap som motverkar att barnets bästa får stå tillbaka för andra intressen.

Vi vill se ett stärkt regelverk när det gäller ingripanden mot barn och en översyn av hur befintliga regler efterlevs och följs upp. Detta inbegriper också åtgärder för att förhindra upprepning. 

Vi ser annars en överhängande risk att vi undergräver dessa och andra barns förtroende för den svenska rättsapparat som ska främja rättvisa och trygghet och som utformats i syfte att tillförsäkra allmänheten skydd och hjälp.

Samhällsmakten och våra medborgerliga funktioner har en viktig uppgift att ge upprättelse åt direkt berörda barn. Rädda Barnen anser att pojken har rätt till upprättelse och en offentlig ursäkt från dem som bär ansvaret för det inträffade.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.