Debattinlägg

Polisens romregister gör mig sömnlös

DISKRIMINERING AV ROMER ·

Rosa Taikon om polisens registering av romer:

Att polisen har registrerat över 4000 romer, de flesta inte misstänkta för något brott, påminner om inventeringen av romer på 40-talet. Nu kräver jag att Beatrice Ask ser till att polisen följer lag och ordning. De företräder ju lag och ordning, då måste de själva också följa den, skriver Rosa Taikon.

I natt sov jag inte. Varför inte? Därför att i natt gick jag och la mig i ett land som tydligen inte ligger så värst långt från Ungern, där Gábor Vona, ledare för ultra-nationalistiska Jobbik utövar ett oavbrutet våld mot Ungerns romer. Jag sov inte därför att jag misstänker att jag befinner mig ett land som politiskt närmar sig Frankrike, där man så sent som i augusti 2010 påbörjade massiv utvisning av landets romer.

Men, kanske borde jag besinna mig, jag befinner ju mig trots allt i demokratiska Sverige, närmare bestämt i lilla Ytterhogdal. Fast när svenska polisen nu registrerat över 4000 romer – utan att de är misstänkta för brott, tvivlar vem som helst. Detta är ingenting annat än rena rama rasismen. Och detta i Sverige 2013.

Och under hela gårdagen duckade dessutom polisen på frågan varför man har uppfört detta register – som dessutom innehåller små barn. Är det månne med regeringens goda minne som man tillåter detta hända?

Det hela påminner om den inventering av romer som regeringen gjorde på 40-talet. Tidigare blev romer utsatta för så kallade ”forskare”, charlataner som kallade sig zigenar-förståsigpåare, som lämnade uppgifter till uppslagsverk där det stod: Zigenare är ett folk med tiggeri, stöld och spådom som främsta inkomstkällor.

Är vi tillbaka där igen? Och detta på grund av självaste polisen.

I natt sov jag inte därför att jag kastades tillbaka till tiden då min syster Katarina Taikon kom ut med sin första bok Zigenerska. Då, 1963, bodde alla svenska romer fortfarande i läger. Vi levde i husvagnar och tält. När vår bostadssituation fördes på tal, att vi sov i tält trots 40 graders kyla om vintern, blev svaret från officiellt håll: ”Äh, ni zigenare är ju vana vid kyla.”

När jag kom till Ytterhogdal, 1973, fanns det folk som sa: Herregud, en zigenerska, och med sin man till på köpet. De kommer ju att stjäla allt!

Först senare, när jag hade en utställning på Nationalmuseum, dög jag. Jag är trött på att vi romer alltid måste bevisa först att vi duger.

Romerna har diskriminerats i Sverige i 500 år – och det är tydligen inte slut. Nu kräver jag att Beatrice Ask ser till att polisen följer lag och ordning. De företräder ju lag och ordning, då måste de väl själva också följa lagen, eller?

Faktaruta:

Enligt svensk lagstiftning är förbjudet att föra register över människors etniska tillhörighet utan deras samtycke och polisens register över romer ska utredas av diskrimineringsombudsmannen DO.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.