Myra Åhbeck Öhrman. Foto: SVT/Skärmdump
Debattinlägg

”Porrfrågan är svår för vuxna som inte förstår internetkultur”

”För någon som hade sitt sexuella uppvaknande i en tid då porr var något man såg i gömmor i skogen, i skyltfönster och högst upp i tidningshyllorna i kiosken, kan det vara svårt att relatera till hur man agerar när det finns ett par sökningar bort”, skriver Åhbeck Öhrman.

Om debattören

Myra Åhbeck Öhrman
Skribent och opinionsbildare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Kramfors kommun uttrycker att de väljer att jobba med vad de kallar ”inre filter”, istället för att tillämpa tekniska filter mot porr. Jag jublar inombords.

”Vi jobbar mer med värderingar och bygga ungdomarnas inre filter”, säger förvaltningschef Ulrika Hurdén, och jag vill krama henne.

Samtidigt i Västernorrland turnerar föreläsningen ”Visuell drog”, som målar upp nätporren som ett folkhälsoproblem. Man pratar om att porr ”kidnappar hjärnan” och att det skapar trauman och beroenden, båda saker som mig veterligen inte har något riktigt stöd i vetenskapen.

Studier som mäter hjärnaktivitet hos porrberoende när de surfar porr har inte visat samma mönster av vanebildande och avtrubbning som man ser hos brukare av faktiska droger.

Det triggar helt enkelt inte våra belöningssystem på samma sätt droger gör.

Det här betyder så klart inte att det inte är ett problem om en person känner att hen inte kan kontrollera sin konsumtion av något. Det betyder, däremot, att det snarare ska jämföras med att inte kunna kontrollera sitt användande av sociala medier eller internet i stort.

Att just porren tas ut och blir en debatt i sig beror nog mest på de starka känslor den väcker.

Forskaren Elza Dunkels, som specialiserat sig på unga och nätet, pratar mycket klokt om vår panik över barn och ungas internetanvändande och hur vi bör hantera den.

Bland annat säger hon att det viktigaste för att skapa en bra miljö för unga med svåra frågor är att de vuxna som finns kring barnet äger frågorna.

Det här är så klart svårt för många vuxna som inte förstår internetkultur eller hur barn använder internet.

För någon som hade sitt sexuella uppvaknande i en tid då porr var något man såg i gömmor i skogen, i skyltfönster och högst upp i tidningshyllorna i kiosken, kan det vara svårt att relatera till hur man agerar när det finns ett par sökningar bort.

Då är det lätt att lyssna på en föreläsare som säger sig sitta inne på alla svar, eller att vilja blockera och filtrera saker för att slippa ta i frågor man själv inte har koll på.

Jag skulle vilja att fler tänkte som Ulrika Hurdén.

Skolan är till för att rusta unga för att möta den riktiga världen. Det gör vi bäst genom att lära dem att tänka kritiskt och att ha integritet. Framför allt är det det i många fall de unga som vet hur det ser ut på internet idag.

Vad sägs om att låta dem lära er, istället? Att ställa frågor om vad de gör, vad de gillar och ogillar med nätet istället för att reglera det för dem.

De unga som intervjuas av SVT på en skola i Kramfors uttrycker inget annat än en önskan om att ha en öppnare diskussion om porr så att de kan bilda sig en egen uppfattning.

I en sån öppnare diskussion har alarmisterna ingen plats.

Ge istället plats åt samma sakliga källkritik vi börjat tillämpa på resten av våra utbildningar, och ett tillåtande samtal om sexualitet, sexdrift, samtycke och integritet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.