Foto: Anna Gerdén
Debattinlägg

”Precis som religiösa val bör etiska skäl tillgodoses”

”Skolan har ett ansvar att servera vegansk kost. Det är särskilt viktigt att detta sker just i skolan eftersom barnen tidigt behöver få lära sig att äta på ett hälsosamt och framförallt hållbart sätt”, skriver Anna Velander Gisslén.

Om debattören

Anna Velander Gisslén
Hållbarhetskonsult

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Ska vi ha rätt att ställa krav på olika kostval i skolan, som till exempel vegansk mat? Skolköken vacklar under en mängd av olika sorters krav, där allergier naturligtvis måste följas. Men att äta vegankost är ingen hippiediet utan ett etiskt ställningstagande och ska tillgodoses precis som religiösa val.

Klimatrapporten från FN:s klimatpanel IPCC påpekar tydligt att det är bråttom att minska utsläppen av växthusgaser. Kosten är ett viktigt område då den står för en fjärdedel av våra utsläpp och nötköttet för så mycket som 30 procent av våra livsmedel.

Vegetabilier orsakar endast en bråkdel av utsläppen.

Därför har skolan ett ansvar att servera vegansk kost. Det är särskilt viktigt att detta sker just i skolan eftersom barnen tidigt behöver få lära sig att äta på ett hälsosamt och framförallt hållbart sätt.

Argumenten mot vegankost är inte hållbara och grundar sig på gamla normer och bristande kunskap.

Med vegansk kost skulle de flesta kostpreferenser kunna bockas av. Därför blir det inga dyra särlösningar, det blir en hållbar måltid istället för otaliga varianter. De flesta skolor serverar idag lakto-ovo-vegetarisk kost och den kan enkelt veganiseras. Mindre krångel, billigare och bättre för både personal och elever.

En del förfasas över att barn tvingas äta veganskt. Problemet med denna argumentation är att de själva gör samma sak med sina barn. Har barnen valt att äta kött? Många barn vill inte äta djur om du frågar dem, de vill inte äta “gulliga grisar och kor”.

Jag har hört föräldrar påpeka att en inte ska nämna att maten består av djur, då blir barnet ledset. Ändå är det vad föräldrarna ger dem.

Att ge barnen en vegansk kost är däremot fritt från tvång. De får istället möjlighet att själva välja om de vill addera djur till sin kost. Det är att ge sina barn valmöjlighet.

Denna syn på tvång handlar om djupt ingrodda normer. De sitter så hårt att det inte sällan används ett aggressivt tonfall om vegankost.

Vad dessa personer behöver är att se bortom sin egen tallrik. Vi behöver ställa om till att äta mer vegetariskt. Vårt klimat kräver det, likaså behövs det ur folkhälsoperspektiv.

I dag äter knappt tre fjärdedelar av Sveriges män mer kött än vad som rekommenderas och endast 20 procent av befolkningen äter tillräckligt mycket frukt och grönt.

Att kött konstaterats öka risken för såväl cancer som hjärt- och kärlsjukdomar tillsammans med ett akut behov av att minska kostens klimatpåverkan innebär att samhället behöver ta ansvar.

När vegankost är ett svar på båda dessa, likaså möjligheten att radera ut många av de olika specialkostönskemål som finns, borde det inte vara svårt att se alla fördelar med detta.

Kvar blir kampen mot normer. Som sitter så hårt att påhopp, hot och hat haglar. Formuleringarna är inte sällan lika det hat som kan ses i samband med minoriteter i övrigt.

Förändring kan vara jobbigt men den blir direkt svår när det inte finns någon som helst vilja att se andra perspektiv. När ett barn gjort ett val som är etiskt, hälsosamt och klimatsmart, då borde det uppmuntras. Det är en hållbar väg. Utan hat.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.