Foto: TT/SVT
Debattinlägg

”Prestige och makt bromsade ansträngningarna efter branden”

Publicerad

”Det är klart att branden och det som hände åren efter blev en väckarklocka för många. Stad och polis med flera gjorde stora mobiliseringar för att förhindra rekrytering till kriminella gäng. Men prestige och makt bromsade de ansträngningarna”, skriver polisen Even Magnusson.

Om debattören

Even Magnusson
Poliskommissarie och mångårig samordnare av brottförebyggande arbete i Göteborg

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

När jag blev tillfrågad att skriva om mina tankar och åsikter i dag, 20 år efter Diskotektsbranden, tackade jag ja direkt. Dock med förbehållet att jag skulle ha mina barnbarn hemma under helgen och kanske inte skulle hinna.

Jag hade tänkt skriva mer än några rader eftersom jag var med då och det som hände har betytt och betyder mycket för mig. Men mina barnbarn fick det mesta vad gäller tid och kraft. Och om jag ska vara uppriktig var det ingen svår prioritering, speciellt i ljuset av det här ämnet.

Det är klart att branden och det som hände åren efter blev en väckarklocka för många, en väckarklocka om att det fanns stora spänningar i samhället.

Skjutningar, där många brandoffer var inblandade. Stad och polis med flera gjorde stora mobiliseringar för att förhindra rekrytering till kriminella gäng.

Men prestige och makt bromsade de ansträngningarna.

Vi var ju något på spåren!

Nu ligger fokus mest på att förhindra dödligt våld. Det ska vara fler poliser och hårdare straff, att låsa in är budskapet. 

  • De strängare vapenlagarna gör att grovt kriminella inte vill bära eller förvara vapen och knark. De uppgifterna läggs nu på småkillar.
  • De senaste två veckorna har ett antal killar åkt fast med automatvapen. Den yngsta är 14 år.
  • Dessa killar kommer för alltid att stå i skuld.

Vilka är då killarna? Invandrarkillar från våra särskilt utsatta områden. Killar som rekryteras med en Pizza, sen får de börja sälja droger och sen får de ansvar för knark o vapengömmor.

Att bli upphöjd är att få status och snabbt tjäna stora pengar. Samhället har sedan väldigt lite att erbjuda. 

Göteborg har sju särskilt utsatta områden, med allt vad det innebär av parallella strukturer, fattigdom, ej delaktiga i samhället, hedersnormer och så vidare.

Endast en tredjedel av ungdomarna i dessa områden är behöriga till gymnasiet. Och skolorna är den värsta brottsplatsen.

För övriga staden ser det väldigt lovvärt ut. Aldrig förr har barnen och ungdomarna varit så skötsamma och framgångsrika där som nu.

Att säga ”välkommen” till våra invandrare utan att visa att de verkligen är det, det är inte acceptabelt.

Att klumpa ihop dem i de sämsta av områden med det sämsta av allt, det fungerar inte.

Diskoteksbranden 2998

Visa

En oktobernatt för 20 år sedan befann sig nästan 400 ungdomar på ett diskotek för att ha roligt. Kvällen slutade i en av de största brandkatastroferna i Sveriges moderna historia när över 200 unga skadades och 63 förlorade sitt liv i en anlagd brand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

20 år sedan diskoteksbranden

Mer i ämnet