Debattinlägg

”Preventivmedel för män är en jämställdhetsfråga”

”Fortfarande har kvinnor huvudansvaret för att skydda sig mot graviditet. Fler måste höja sina röster för fler preventivmedel för män, skriver Siri Steijer på Timbro.”

Om debattören

Siri Steijer
Programansvarig arbetsmarknadsfrågor, Timbro

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

När p-piller godkändes i Sverige var det en jämställdhetsrevolution som dramatiskt förbättrade kvinnors möjlighet att studera, försörja sig själva och fritt bestämma över sina liv.

Nu är det snart 60 år sedan och fortfarande finns inte motsvarande alternativ för män på marknaden. Det är ett stort jämställdhetsproblem som skapar en skev makt- och ansvarsfördelning mellan könen.

Varför ser det ut såhär?

Enligt forskare saknas finansiella medel för kliniska prövningar av preparaten. Det sägs att varken män eller kvinnor är särskilt intresserade, vilket gör det mindre attraktiva för läkemedelsbolagen att satsa på.

Ett hinder ska vara att män inte accepterar några biverkningar alls. Eftersom effekterna av en oönskad graviditet är mer indirekta för dem, är de mindre benägna än kvinnor att riskera sin hälsa.

Men frågan är om det stämmer.

Flera vetenskapliga undersökningar visar att män vill ha hormonella preventivmedel. En attitydundersökning från 2010 visar att var fjärde man världen över skulle använda preparaten om det fanns på marknaden.

En stor studie har också visat att 55 procent var villiga att testa ett nytt preventivmedel. En förklaring till att den uttryckliga efterfrågan trots detta inte är större, är att det stigmatiseras av maskulinitetsnormer i samhället.

Frågan är också varför inte fler kvinnor höjer sina röster för preventivmedel för män.

Många upplever biverkningar som hormonförändringar, humörsvängningar, migrän, acne, aptitförändringar, uppblåsthet, yrsel och viktökning.

Antagligen ligger detta, eller rädslan för det, bakom trenden att övergå till metoder som att räkna dagarna under menscykeln eller mäta kroppstemperaturen för att skydda sig mot graviditet.

En tydligare efterfrågan på alternativ för män borde vara en del av denna utveckling. Att män har få alternativ för att ta över ansvaret när kvinnan mår dåligt av preventivmedel skapar säkert också en känsla av vanmakt i många relationer.

Många kvinnor trivs med sina preventivmedel och det finns hälsoeffekter som skydd mot cancer, minskad mensvärk och minskad risk för cystor och humörsvängningar.

Det hindrar såklart inte att preventivmedel också tillgängliggörs för män, huvudpoängen är att ansvaret och makten för att hindra graviditet ska kunna delas lika mellan könen.

Enligt forskare har det i många år funnits medel klara, som bara väntar på att läkemedelsbolagen ska vilja sälja dem på marknaden. Nu sägs en gel som smörjs in på överkroppen eventuellt kunna lanseras inom några år, men frågan är om det blir verklighet.

Forskare i preventivmedelsbranschen skämtar om att preventivmedel för män alltid ligger några år bort.

Det är bara marknadskrafter som kan tillgängliggöra effektiva preventivmedel för män, och att öka utbudet verkar i dagsläget primärt handla om att ytterligare öka efterfrågan och tydliggöra den för läkemedelsbolagen.

Frågan måste uppmärksammas så intresset har en chans att växa.

Det är också viktigt att motarbeta stigman och könsnormer som gör att kvinnor förväntas ha huvudansvaret, och som hindrar män från att öppet uttrycka sitt behov av preventivmedel.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.